O analiză recentă arată faptul că se pregătesc o serie de schimbări importante pe piața energiei din România. Mai exact, după cum notează Ziarul Financiar, nemții de la E.ON au luat în calcul o plecare din țara noastră și se orientează către o asociere cu Romgaz şi Hidroelectrica sau ENGIE pentru a-și finaliza „exit-ul”.
Începutul războiului din Ucraina a reprezentat o lovitură dură pentru consumatori, dar și pentru companiile de pe piața energiei. După cum arată analiza ZF, jucătorii grei din sector au început să strângă rândurile. O astfel de decizie nu a fost determinată doar de situația regională a determinat această reorganizare, ci chiar măsurile privind piaţa energiei care au fost luate pe plan local, mai exact de plafonarea și compensarea consumului pentru consumatorii domesitici și industriali.
Primele informații despre o mutare importantă de pe piața energiei din România au apărut în 2022, odată cu zvonurile privind ieşirea italienilor de la Enel, care au devenit realitate în cursul anului trecut. Aceștia au ales să-și vândă toate activele din țara noastră, toate companiilor către grecii de la PPC. Tot în 2022, au apărut informaţii privind un posibil plan al nemţilor de la E.ON de a-şi reorganiza operaţiunile locale.
Te-ar putea interesa și: E.ON explică milioanelor de români la ce trebuie să fie atenţi când achită facturile la energie
Zvonurile despre schimbările majore de pe piața energiei din România au continuat în 2021, iar la finalul lui 2023, Premier Energy a preluat protofoliul CEZ Vânzare. Astfel, a devenit un jucător cheie pe vânzarea de energie în România.
În prezent, informațiile de pe piaţa energiei indică faptul că nemții de la E.ON sunt gata să părăsească România. Mai exact, aceștia ar plănui să renunțe la partea de furnizare a energiei şi a gazului. Pe lista celor interesaţi ar fi o asociere Romgaz-Hidroelectrica, dar şi francezii de la ENGIE, care au mai încercat astfel de planuri de completare a portofoliului pe zona de energie.
„Cu siguranţă E.ON încearcă vânzarea afacerii de furnizare de gaze şi energie. Deja au fost trimise invitaţii către potenţialii cumpărători”, indică specialiștii din piaţa energiei. Potrivit acestora, motivul pentru care nemţii ar vrea să iasă din sectorul de furnizare este dat de rezultatele nesatisfăcătoare.
În 2022, mai exact, E.ON Energie România a terminat cu afaceri de 13,7 miliarde de lei, dar cu o pierdere de 356 de milioane de lei. Dincolo de rezultate, E.ON este un business care are un portofoliu de 3,4 milioane de clienţi, singurul integrat pe zona de gaze şi energie.
„A existat o revenire a rezultatelor în 2023 şi cel mai probabil vor să capitalizeze pe acest lucru.”