- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mobilizare de urgență. Românii, obligați să se înscrie în armată sau riscă amenzi uriașe

17 Oct, 10:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Sute de rezerviști români, care au făcut armata acum 20-30 de ani, sunt chemați pentru antrenamente cu noile tehnologii ale armatei. Ministerul Apărării Naționale asigură că exercițiile sunt destinate doar celor cu grad militar.
Mobilizare de urgență. Românii, obligați să se înscrie în armată sau riscă amenzi uriașe

În ultimele zile, sute de rezerviști români, care au efectuat serviciul militar acum 20 sau chiar 30 de ani, au fost chemați în poligon pentru antrenamente menite să îi familiarizeze cu noile tehnologii ale armatei. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat că aceste exerciții sunt destinate exclusiv celor care au îndeplinit stagiul militar și dețin un grad militar, asigurând populația că nu sunt chemați cetățenii care ar putea fi încorporați în caz de conflict sau stare de război, potrivit capital.ro.

Conform legislației în vigoare, rezerviștii au obligația de a participa anual la 3-4 exerciții de mobilizare, desfășurate în toate județele din țară. Cei care refuză să se prezinte riscă amenzi de aproximativ 1.200 de lei. Fiecare rezervist este invitat să participe la o zi de antrenament, unde li se asigură uniformă, hrană, echipament și arme.

Te-ar mai putea interesa și: Pensii MAPN. Ce pensie are cel mai bine plătit pensionar din Armată

foto: armată

Mobilizare de urgență. Românii, obligați să se înscrie în armată sau riscă amenzi uriașe

Programul antrenamentului începe cu o sesiune teoretică, urmată de o prezentare a armamentului. Participanții se deplasează apoi pe aliniamentul de tragere, unde execută foc cu 16 cartușe folosind pistolul-mitralieră de calibrul 5,45 mm, un model sovietic, care nu face parte din muniția NATO. Aceasta din urmă este rezervată exclusiv militarilor profesioniști.

În perioada 14-18 octombrie, centrele Militare Județene din Buzău și Ialomița organizează exerciții obligatorii pentru rezerviști. Participanții se antrenează timp de 8-10 ore pe zi și beneficiază de concediu plătit din partea angajatorilor pentru a participa la aceste activități. Sancțiunile pentru neprezentare sunt semnificative, subliniind importanța acestor antrenamente.

Exercițiul de mobilizare, intitulat MOBEX BZ-IL 24, este planificat pe timp de pace și nu este influențat de situația de securitate din apropierea României.

Autoritățile au asigurat populația că nu există motive de îngrijorare, și că sunt chemați doar cetățenii care au efectuat serviciul militar și dețin un grad militar în rezervă. Astfel, exercițiile nu vizează cetățenii încorporabili care nu au îndeplinit stagiul militar, evidențiind astfel o organizare clară și bine structurată a MApN în contextul actual.

Te-ar mai putea interesa și: Armata Română face angajări. Ce salarii se oferă la MApN pentru luptătorii comando