- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificare importantă în Legea Cetățeniei. Vești bune pentru cei care sunt căsătoriți cu români de cel puțin 10 ani

19 Jun, 10:36 • Adrian Popovici
Se schimbă legea cetățeniei! Senatul a aporbat o relaxare a condițiilor de acordare a acesteia.
Modificare importantă în Legea Cetățeniei. Vești bune pentru cei care sunt căsătoriți cu români de cel puțin 10 ani

Un proiect de lege recent adoptat de Senat aduce vești bune pentru persoanele care sunt căsătorite de cel puțin 10 ani cu un cetățean român și locuiesc în afara României. Inițiat de Guvern, acest proiect permite acordarea cetățeniei române la cerere acestor persoane, eliminând astfel o barieră semnificativă din legislația actuală, notează Agerpres.

Până acum, pentru a obține cetățenia română, era necesar ca persoana străină să locuiască cel puțin cinci ani în România, o cerință pe care senatorul PSD Robert Cazanciuc o considera restrictivă.

După cum explică acesta, legislaţia actuală stabilește ca pentru acordarea cetăţeniei cetăţeanului străin căsătorit cu un român/româncă este necesar ca acestaă să locuiască cel puţin cinci ani în România, ceea ce constituie, în opinia senatorului, „o barieră”. Recent, acesta şi-a exprimat speranţa ca „bariera să fie depăşită” prin acest proiect de lege.

Se modifică legea cetățeniei pentru cei căsătoriți cu români
Se modifică legea cetățeniei pentru cei căsătoriți cu români

Cum se modifică legea cetățeniei?

Propunerea legislativă, amendată și aprobată în plenul Senatului marți, 18 iunie, prevede și măsuri de siguranță pentru a preveni obținerea frauduloasă a cetățeniei române. Printre aceste măsuri se numără verificările biometrice pentru solicitanții de cetățenie. Proiectul aduce completări importante în ceea ce privește documentele de călătorie și actele de identitate ale cetățenilor români, asigurând procese sigure și verificabile pentru confirmarea identității biometrice a solicitanților înainte de acordarea cetățeniei și la eliberarea documentelor oficiale.

Un alt aspect inovator al acestei legi este introducerea unui card electronic de cetățenie română, care va înlocui actualul certificat de cetățenie din hârtie. Acest card va include un suport de stocare de înaltă securitate pentru datele biometrice și personale ale titularului, oferind astfel un nivel sporit de siguranță și autenticitate.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române 21/1991 și a altor acte normative va fi acum dezbătut de Camera Deputaților, care are rol decizional. Această modificare legislativă reprezintă un pas important pentru facilitarea obținerii cetățeniei române de către cei care au o legătură de durată cu cetățenii români, eliminând obstacolele anterioare și introducând măsuri moderne de siguranță.

„Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. (…)

Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului”, arată expunerea de motive a proiectului de lege.