Codul Muncii 2024 aduce o mulțime de schimbări importante pentru angajații români în ceea ce privește pauzele acordate la locul de muncă. Astfel, va mai fi nevoie să muncești neapărat opt ore pentru a primi pauză, conform playtech.ro.
În general, angajații au dreptul la pauză de relaxare sau de masă cel puțin o dată în timpul programului. În majoritatea companiilor se respectă politice introduse de conducere, pentru asigurarea unei stări productive în cazul lucrătorilor și pentru a le menține moralul ridicat.
În funcție de vârsta pe care o au angajații, adică dacă vorbim despre angajați minori sau majori, pauza de masă, precum și programul de muncă pot să prezintă unele diferențe. Deasupra tuturor reglementărilor companiilor însă, există legea, ce primează.
Există mai multe tipuri de pauze la care pot apela lucrătorii unei companii. Spre exemplu, pauza de masă sau de odihnă durează, de regulă, 30 de minute. În acest interval, angajații pot lua micul dejun, prânzul sau cina. Pauza de odihnă poate fi și de 20 de minute, în funcție de politicile companiei.
Te-ar mai putea interesa și: Mai mulți bani pentru acești pensionari! Februarie vine cu sute de lei în plus de la stat
Chiar dacă angajatorul este obligat să ofere salariaților pauză, există cazuri când nu trebuie să plătească intervalul de timp în care acesta nu a muncit. În unele companii, pauzele mai scurte de 20 de minute sunt considerate facturabile. Cele mai lungi însă pot să nu fie plătite.
Codul Muncii 2024 vine cu unele modificări, iar potrivit acestora, intervalul la care un salariat trebuie să primească pauză la locul de muncă este mai scurt decât înainte.
Pauza de masă reprezintă intervalul de timp de care beneficiază salariaţii în timpul programului de lucru. În general, se știe că un angajat are 30 de minute pauză în acest sens, la fiecare 8 ore lucrate. Textul legii nr. 53/2003 privind Codul muncii actualizat schimbă această regulă.
Potrivit Codului Muncii 2024, care se aplică din data de 18 ianuarie 2024, angajații vor primi pauză de masă o dată la cel puțin 6 ore lucrate, în cazul celor majori. Dacă vorbim despre angajați cu vârste de până în 18 ani, pauza de 30 minute se acordă la cel puțin 4 ore jumătate de muncă.
Pauza de masă nu este obligatorie, ci facultativă. Este, totuși, un drept pe care îl au salariații, astfel încât doar aceștia pot să renunțe la el.