Proiectul de ordonanță de urgență, anunțat de Ministerul Finanțelor, a fost în cele din urmă aprobat. Astfel, Guvernul a adoptat mai multe modificări cu privire la sistemul RO e-Factura. Informațiile regăsite pe bonurile fiscale se vor schimba din ianuarie 2025. O altă modificare are în vedere declararea electronică a facturilor emise către consumatorii persoane fizice, conform Bugetul.ro.
Ordonanța are în vedere folosirea sistemului RO e-Factura în relațiile B2C (business to consumer) opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024, iar din prima lună a anului 2025 va fi obligatorie.
Informațiile tipărite pe bonurile fiscale vor suferi anumite modificări. Deși RO e-Factura în relațiile B2C va deveni opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024 și obligatorie din ianuarie 2025, vor exista și excepții.
Până la finalul lunii iunie a anului următor, vor fi exceptate de la utilizarea sistemului mai multe categorii de contribuabili cum ar fi asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori. Pentru aceste categorii de persoane, sistemul va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2025.
După ce va fi adoptat proiectul privind modificările în sistemul RO e-Factura, va fi obligatorie tipărirea pe bon a datei și orei de emitere, numărului de identificare al bonului fiscal, dar şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR. Aceste modificări se produc din dorința de a facilitatea preluarea automată de date de către aplicaţii, astfel contribuabilul va putea verifica dacă aparatul care a emis bonul este unul fiscalizat și se va putea combate evaziunea.
În plus, tot pe bonul fiscal, contribuabilii vor putea solicita înscrierea codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, conform legii de la acest moment.
Citește și: Categoria de români care se va alege cu salarii mai mici. Schimbări uriașe de la 1 iulie 2024
Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a discutat despre schimbările care au avut loc la vineri, 21 iunie, în ședința de guvern, din punct de vedere fiscal.
„Este o zi importantă pentru digitalizarea sistemului fiscal și pentru lupta noastră cu evaziunea fiscală, odată cu introducerea normelor pentru e-TVA și extinderea ariei de acoperire a e-Factura.
Decontul precompletat va conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale ANAF.
Vorbim despre un instrument digital integrator al datelor și informațiilor conținute în aceste sisteme informatice care să contribuie la prevenirea completării eronate a decontului de TVA.
Adoptarea unui astfel instrument a rezultat și din dialogul constant pe care l-am cu mediul de afaceri, care a solicitat explicitarea modului în care administrația fiscală utilizează datele aflate la dispoziție.
Cât despre introducerea obligativității e-Factura în regim B2C, ne va ajuta tot în această privință, pentru a avea o imagine cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Vezi și: Dispar cardurile bancare? Un nou sistem de plăți va fi lansat pe 2 iulie