Guvernul României modifică modul în care va fi decontată cazarea refugiaților ucraineni care locuiesc în România în gazdă, a anunțat ziare.com.
Refugiații ucraineni vor beneficia de un ajutor din partea Inspectoratelor Județene de Urgență, în sumă de 2.000 de lei pe lună pentru acoperirea chiriilor. Inițial, în proiect prevedea această sumă acordată pe primele patru luni, apoi dacă refugiații vor să rămână în țară, vor primi aceeași sumă lunar, până la final de an.
Românii care găzduiesc refugiați prin programul 50/20 nu și-au primit banii pentru lunile ianuarie 2023 și februarie 2023, iar pe rețele de socializare oamenii se plâng că au costuri pe care trebuie să le achite din buzunar. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.
Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022. Refugiații care rămân pe teritoriul României mai mult de 4 luni, vor beneficia de prevederile legii 76/ 2002, privind asigurările de șomaj.
„Dar nici să îi dăm afară [n.r. pe refugiați] nu putem. Sunt oameni, cu copii, cu cățel, cu purcel. Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile. Cum să îi lămurim [n.r. pe refugiați] că nu ne-a dat statul banii încă? Ei cred că le-am furat banii. E un circ întreg. Oamenii, pe bună dreptate, cer banii.”, se plânge Ștefanian.
„Dacă nu se mai face programul, să ne anunțe. Pentru că pe mine refugiații mă bombardează cu telefoane să le dau banii de masă. De unde să le dau? Din decontarea din decembrie plătesc facturi.”, spune Iuliana Stancu.
Sumele plătite sunt neimpozabile. Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni sunt cazați prin acest program.