Sistemul de ajutoare sociale se modifică. Legislația privind venitul minim de incluziune a fost introdusă, prin Legea 56/2023, de la 1 aprilie 2023. Ajutoarele sociale actuale rămân valabile până în 2024, adică se mențin în plată și după aprilie 2023, potrivit avocatnet.ro.
S-a stabilit prin Legea 56/2023 că din 1 ianuarie 2024 nivelul venitului minim de incluziune se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Adică, s-a stabilit o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, din luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, se va acorda un ajutor de 50 de lei. A fost redefinită și o categorie de posibili beneficiari de venit minim de incluziune, fiind vorba de persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani necăsătorite, divorțate sau văduve, care stau în locuința de domiciliu sau de reședință, fie sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare.
Când vine vorba de persoanele apte de muncă ce beneficiază de ajutoare sociale de incluziune care vor urma cursurile programului „A doua șansă”, la o distanță mai mare de cinci kilometri de locuința acestora, autoritățile administrației publice locale trebuie să le asigure transportul.
Conform prevederilor Legii 196/2016, se reunește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei într-un singur ajutor – venitul minim de incluziune. Acesta se compune din ajurorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Prin OUG 114/2022 s-a eliminat dubla raportare a venitului minim de incluziune atât la indicatorul social de referință (ISR), dar și la o valoare nominală exprimată în lei.
Citește și: Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește
O altă schimbare importantă o reprezintă actualizarea nivelurilor de venituri maxime ce dau dreptul la venitul minim de incluziune, și anume:
Ajutorul pentru familia cu copii se acordă astfel:
-107 lei, pentru familia cu un copil;
-214 lei, pentru familia cu doi copii;
-321 de lei, pentru familia cu trei copii;
-428 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
-120 de lei, pentru familia cu un copil;
-240 de lei, pentru familia cu doi copii;
-360 de lei, pentru familia cu trei copii;
-480 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
-85 de lei, pentru familia cu un copil;
-170 de lei, pentru familia cu doi copii;
-255 de lei, pentru familia cu trei copii;
-340 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
-110 lei, pentru familia cu un copil;
-215 lei, pentru familia cu doi copii;
-325 de lei, pentru familia cu trei copii;
-430 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.