- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificările fiscale PFA. Antreprenorii cei mai afectați vor fi cei care câștigă în medie 1.000 de euro lunar

23 Oct, 14:10 • Fundeanu Madalina
PFA-urile sunt vizate în mod direct de către modificările fiscale pregătite de Guvern. Antreprenorii cei mai afectați vor fi cei care câștigă în medie 1.000 de euro lunar, spun specialiștii.
Modificările fiscale PFA. Antreprenorii cei mai afectați vor fi cei care câștigă în medie 1.000 de euro lunar

PFA-urile sunt vizate direct de către modificările fiscale pregătite de Guvern. Astfel, antreprenorii cei mai afectați vor fi cei care câștigă în medie 1.000 de euro lunar, conform Ralucăi Bontaș, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România. Modificarea a stârnit și o reacție a celor care își desfășoară activitatea prin această formă de organizare: patronii gândindu-se că e mai bine să își radieze de pe acum PFA-urile, potrivit surselor Wall-Street.ro.

Modificările fiscale PFA

Modificările fiscale au stârnit o mulțime de reacții în mediul antreprenorial din România. Băncile și companiile petroliere vor avea o taxare suplimentară, în timp ce și alte mari companii vor simți creșterea fiscalizării. Din vizorul acestor creșteri de taxe nu au fost trecuți cu vederea nici micii antreprenori, fiind vizați puternic de modificările pregătite. Conform Ralucăi Bontaș, cei mai afectați vor fi cei care câștigă lunar o sumă nu mai mare de 1.000 de euro, lucru datorat de o schimbare în ceea ce privește plafonul pe contribuțiile sociale.

„Una dintre modificările importante care vizează activitățile independente este ridicarea plafoanelor pe contribuțiile la sănătate. Dacă inițial vorbeam de trei plafoane de 6 – 12 – 24 de salarii, acum vorbim de un plafon minimal de 6 salarii minime pe economie și unul maximal de 60 de salarii.

Asta înseamnă că, raportat la cadrul anterior, anticipăm că cea mai afectată plajă de antreprenori va fi cea care câștigă în medie 1000 de euro pe lună”, a declarat Raluca Bontaș.

Dacă până acum CASS la PFA în sistem real se raporta la 3 plafoane fiscale (6,12,24 salarii minime), acum, acesta se v-a plăti direct din venit. Prin noul sistem, PFA-urile vor plăti 10% din venitul net real pe care îl realizează, existând, de această dată, două plafoane:

  • PFA cu venit anual mai mic de 6 salarii minime (19.800 de lei) – plata CASS raportată la plafonul minim* = 1.980 de lei.
  • PFA cu venit anual mai mare de 60 de salarii minime (198.000 de lei) – plata CASS raportată la plafonul maxim = 19.800 de lei.
PFA
PFA

Te-ar putea interesa și: Lovitură dură pentru freelanceri! Guvernul dă de pământ cu avantajele financiare „Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri”

Cum arată în cifre impactul acestei schimbări – exemplu de venit 5.000 lei pe lună:

  • Anul acesta: PFA-ul are un venit de 5.000 de lei/ lună – 330 lei merg către CASS reprezentând 10% din salariul minim (3.300 lei).
  • Anul viitor: PFA-ul are un venit de 5.000 de lei/ lună – 500 lei merg către CASS reprezentând 10% din venitul real. (Fac excepție de la această regulă PFA-urile care au și contract de muncă în paralel, studenții și persoanele cu handicap. Acestea vor plăti 10% din venitul net, chiar dacă suma încasată este mai mică de pragul de 6 salarii).

Impozitul pentru marile companii: „poate duce ori la inflație, ori la șomaj”

Peste 1.000 de companii ar urma să plătească noul impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru ar aduce la buget o sumă de 6,5 miliarde de lei, dar toate aceste măsuri vor fi resimțite puternic în România. Această măsură se va aplica companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, deci o treime din marii contribuabili, companii românești și multinaționale.

„Poate cea mai importantă măsură cuprinsă în acest pachet, ca impact, este introducerea unui nivel minim al impozitului pe profit, care se va determina prin aplicarea unei cote de 1% din cifra de afaceri, și care va fi aplicabil dacă impozitul pe profit calculat conform regulilor generale este mai mic în sumă absolută decât acest nivel minim.

Efectele în economie vor fi fie creșterea inflației, fie a ratei șomajului, depinde de ciclul economic în care se află o țară”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Conform specialistului Deloitte, cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie și telecomunicații, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) și industria prelucrătoare (la 28%). Calculele au la bază impozitul pe profit raportat de companii pentru anul trecut și cifra de afaceri estimată.

Vezi și: Analiză. Care sunt sectoarele afectate de impozitul pe cifra de afaceri?

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi