PFA-urile sunt vizate direct de către modificările fiscale pregătite de Guvern. Astfel, antreprenorii cei mai afectați vor fi cei care câștigă în medie 1.000 de euro lunar, conform Ralucăi Bontaș, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România. Modificarea a stârnit și o reacție a celor care își desfășoară activitatea prin această formă de organizare: patronii gândindu-se că e mai bine să își radieze de pe acum PFA-urile, potrivit surselor Wall-Street.ro.
Modificările fiscale au stârnit o mulțime de reacții în mediul antreprenorial din România. Băncile și companiile petroliere vor avea o taxare suplimentară, în timp ce și alte mari companii vor simți creșterea fiscalizării. Din vizorul acestor creșteri de taxe nu au fost trecuți cu vederea nici micii antreprenori, fiind vizați puternic de modificările pregătite. Conform Ralucăi Bontaș, cei mai afectați vor fi cei care câștigă lunar o sumă nu mai mare de 1.000 de euro, lucru datorat de o schimbare în ceea ce privește plafonul pe contribuțiile sociale.
„Una dintre modificările importante care vizează activitățile independente este ridicarea plafoanelor pe contribuțiile la sănătate. Dacă inițial vorbeam de trei plafoane de 6 – 12 – 24 de salarii, acum vorbim de un plafon minimal de 6 salarii minime pe economie și unul maximal de 60 de salarii.
Asta înseamnă că, raportat la cadrul anterior, anticipăm că cea mai afectată plajă de antreprenori va fi cea care câștigă în medie 1000 de euro pe lună”, a declarat Raluca Bontaș.
Dacă până acum CASS la PFA în sistem real se raporta la 3 plafoane fiscale (6,12,24 salarii minime), acum, acesta se v-a plăti direct din venit. Prin noul sistem, PFA-urile vor plăti 10% din venitul net real pe care îl realizează, existând, de această dată, două plafoane:
Te-ar putea interesa și: Lovitură dură pentru freelanceri! Guvernul dă de pământ cu avantajele financiare „Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri”
Cum arată în cifre impactul acestei schimbări – exemplu de venit 5.000 lei pe lună:
Peste 1.000 de companii ar urma să plătească noul impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru ar aduce la buget o sumă de 6,5 miliarde de lei, dar toate aceste măsuri vor fi resimțite puternic în România. Această măsură se va aplica companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, deci o treime din marii contribuabili, companii românești și multinaționale.
„Poate cea mai importantă măsură cuprinsă în acest pachet, ca impact, este introducerea unui nivel minim al impozitului pe profit, care se va determina prin aplicarea unei cote de 1% din cifra de afaceri, și care va fi aplicabil dacă impozitul pe profit calculat conform regulilor generale este mai mic în sumă absolută decât acest nivel minim.
Efectele în economie vor fi fie creșterea inflației, fie a ratei șomajului, depinde de ciclul economic în care se află o țară”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.
Conform specialistului Deloitte, cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie și telecomunicații, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) și industria prelucrătoare (la 28%). Calculele au la bază impozitul pe profit raportat de companii pentru anul trecut și cifra de afaceri estimată.
Vezi și: Analiză. Care sunt sectoarele afectate de impozitul pe cifra de afaceri?