- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment crucial la BNR. Indicele ROBOR scade puternic. Ce se întâmplă cu ratele

08 Aug, 11:43 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță o scădere spectaculoasă a indicelui ROBOR. Schimbarea vine la doar o zi după ce BNR a scăzut și dobânda cheie.
Moment crucial la BNR. Indicele ROBOR scade puternic. Ce se întâmplă cu ratele

Conform noului curs BNR, se raportează schimbări majore la ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC. Iată valorile anunțate astăzi.

ROBOR 8 august

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,59%, de la 5,80%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 5,63%, de la 5,85%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Citește și: Fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale. Cine poate beneficia de bani

ROBOR
ROBOR

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Indicele ROBOR reprezintă dobânda zilnică la care sunt dispuse să se împrumute între ele 10 bănci din România (pe diferite scadențe: pe o zi/săptămână/lună, 3/6/12 luni). Se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pe fiecare scadență, după ce s-au exclus extremele (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată). Calculul este făcut de către o companie financiară independentă (Thomson Reuters) și se afișează zilnic pe site-ul BNR (ora 11:00).
Cel mai cunoscut și folosit indice la creditele consumatorilor este ROBOR 3M (la 3 luni).

Ce este IRCC ?
Fiindcă ROBOR tot creștea, în 2019 a fost înlocuit cu un alt indice bancar, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

IRCC este tot o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, ca la ROBOR). De asemenea, la IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții).

Citește și: Ce se va întâmpla cu România dacă nu vor fi acordate noi fonduri europene? Avertisment sumbru al premierului Marcel Ciolacu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult