Reprezentanții BNR decid, marți, soarta dobânzii cheie. O ședință importantă în cadrul căreia va fi abordat acest subiect va avea loc, spre orele prânzului, la sediul instituției, urmând să se dea și un vot în acest sens.
Cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Naționale vor decide, marți, dacă scad sau mențin dobânda-cheie. În mare parte decizia deja e luată, dar azi se supune la vot hotărârea lor, potrivit hotnews.ro.
Cei nouă au participat la ședința de politică monetară unde, împreună cu membrii Comitetului de Politică Monetară (CPM) și alți câțiva directori din BNR au analizat scenariile privind evoluțiile economice. Cel mai probabil, dobânda va fi menținută la 7%.
Poți citi: ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă
Avertismentul economiștilor: un nou puseu inflaționist în primul trimestru
De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a semnalat în mod repetat că discuțiile privind reducerea ratelor dobânzilor ar putea începe doar după ce inflația scade sub nivelul ratei cheie (7%), adică undeva în al doilea trimestru al anului.
E drept, în noiembrie, în ciuda scăderii inflației sub nivelul ratei cheie, economiștii spun că vom vedea un nou puseu inflaționist în primul trimestru, ca efect al măsurilor fiscale ale Guvernului.
Comunicatul care urmează conferinței ar putea oferi câteva îndrumări referitoare la momentul primei reduceri a ratei.
„Ne menținem estimarea noastră privind prima reducere a ratei dobânzii în ședința din luna mai a CA al BNR și ne așteptăm ca dobânda-cheie să atingă 5,75% la sfârșitul anului (față de 7,00% în prezent)”, arată o notă transmisă investitorilor de către BCR.
Vezi și: Ciolacu, despre situația în care Mircea Geoană va fi viitorul candidat PSD la prezidențiale