A venit cea mai așteptată zi pentru șoferi. Așa cum se arată în agenda publicată marți seară, Guvernul va decide astăzi ce se întâmplă cu tarifele RCA, relatează economedia.ro.
Agenda publicată marți seară ne arată că Guvernul va decide astăzi ce se întâmplă cu tarifele RCA. Ziua este una mult așteptată pentru șoferii care erau îngrijorați de prețurile semnificative pentru asigurarea mașinii. Ședința de astăzi va avea în vedere proiectul de lege care propune plafonarea costurilor la nivelul lunii februarie 2023, pentru o perioadă determinată de 6 luni. Mai mult decât atât, se va lua în considerare limitarea comisioanelor brokerilor.
Citește și: Plafonarea tarifelor RCA. ASF a modificat proiectul. Lovitură pentru șoferi
Măsurile vin în urma retragerii autorizației de funcționare a companiei Euroins, de către inspectorii ASF. Cel mai mare jucător din piața RCA s-a prăbușit, chiar după falimentul identificat la City Insurance, care a generat o creștere puternică a prețurilor pentru asigurarea mașinii. Așa cum arată primele informații, ASF a refuzat solicitarea de a plafona prețurile la nivelul lui martie din 2022. Mai mulți reprezentanți din piața asigurărilor au reclamat probleme.
„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se precizează în proiectul de Hotărâre de Guvern prezentat de Ministerul Finanțelor.
Așadar, plafonarea tarifelor la nivelul lui februarie 2023 se va aplica pentru contractele RCA încheiate după intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern. Totodată, despăgubirile acordate pentru acoperirea costurilor necesare pentru mașina avariată nu vor putea depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car. Depășirea prețurilor RCA plafonate și solicitarea unor comisioane de distribuție mai mari atrag o amendă de la 1.000 și până la 50.000.
„Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Plafonarea tarifelor RCA, criticată dur de principalii asiguratori. „Încalcă în mod evident legislaţia europeană”