Platformele de vânzări online le oferă românilor posibilitatea de a scăpa de obiectele de care nu mai au nevoie din casă și, în același timp, să facă și bani în același timp. Printre cei care profită din plin de aceste site-uri se numără colecționarii de monede și bancnote vechi care își scot colecțiile la vânzare pe sume impresionante, printre aceștia și un român care vinde o monedă din 1997 cu 7.000 de lei, notează Bugetul.ro.
După cum arată sursa citată, un român a scos la vânzare o astfel de monedă unică pentru aproape 7.000 de lei, stârnind curiozitatea multor internauţi care se întreabă de ce preţul este atât de ridicat. Pentru a justifica suma cerută, vânzătorul a ataşat şi o fotografie ce arată preţul la care se vinde un astfel de obiect în străinătate, sugerând că valoarea este comparabilă cu cea de pe piețele internaționale.
Atenția pasionaților de numismatică, dar și a celor care vor să obțină un câștig solid este atrasă de moneda de 50 pence din Marea Britanie, bătută în 1997, care este scoasă la vânzare pentru aproximativ 1.234 de euro, echivalentul a aproape 7.000 de lei. Aceasta prezintă pe avers cel de-al treilea portret oficial al Reginei Elisabeta a II-a și o inscripție în limba latină. Pe revers, moneda afișează valoarea nominală și imaginea personificării mitologice Britannia, ținând un trident în mână.
„Vând monedă în stare bună pentru colecţionari. Pe Ebay, are un preţ frumos. Am mai multe monede vechi în anunţurile mele”, a menționat românul pe OLX, încercând să atragă câți mai mulți curioși.
Te-ar putea interesa și: Un stat din UE a lansat bancnota de 0 euro. Cum arată şi la ce preţ poate fi achiziţionată
Pasiunea pentru numismatică nu se limitează doar la monede străine. În România, cea mai scumpă monedă este polul lui Carol I, o monedă de aur de 20 de lei, emisă în 1868. Există doar 200 de exemplare, făcând-o extrem de rară și valoroasă.
Această monedă a fost surprinzător emisă într-o perioadă când statutul politic al țării nu permitea baterea unei monede de aur, fiind un gest curajos al Regelui Carol I de a-și afirma intenția de obținere a independenței țării. Valoarea simbolică și raritatea sa extraordinară au făcut ca prețul să ajungă la impresionanta sumă de 100.000 de euro.
În concluzie, prețul ridicat al monedei din 1997 scoasă la vânzare de român poate părea justificat atunci când este comparat cu prețurile de pe piețele internaționale și luând în considerare interesul crescut pentru colecționarea obiectelor numismatice. Într-o piață în care pasiunea pentru monede rare și valoroase este în continuă creștere, astfel de anunțuri nu fac decât să alimenteze dorința colecționarilor de a-și îmbogăți colecțiile cu piese unice și valoroase.