În Biserica Ortodoxă pomenirea celor adormiți se face în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor morți și rugăciunea specială pentru sufletele acestora.
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților, așa cum mai știu românii această zi, va avea loc la data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Așadar, pe 18 februarie, creștinii vor merge la Biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.
De moșii de iarnă, la slujbă se aduc pentru sfințire pachete și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor prezenți la slujbă.
La slujba din Sâmbăta Morților (moșii de iarnă), preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Tradiția ne arată că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. În afară de colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei decedate.
Potrivit tradiției populare pentru moșii de iarnă, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.
Ai mai putea citi și: România, față în față cu o scădere a inflației!? Ministrul Finanțelor anunță ce se va întâmpla cu prețurile
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Tu pururea mijlocești pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credință și care aleargă sub acoperământul tău și se roagă cu credință pentru cei bolnavi, năpăstuiți și întristați, însă mijlocirea ta și rugăciunea, ne este și mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă tie, nu iese fară ajutor, ci numai cu bucurie, mângâiere și îndulcire.
Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău și Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiți iertarea păcatelor. Roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunavoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primește de la tine tot cuvântul despre iertare.
Deci și acum primește ale noastre rugăciuni ce le aducem ție, Preasfântă Fecioară, din toată inima și din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormiților robilor tai. Te rugam, Stăpână, să le ajuți cu indrazirea cea de Maica ce o ai către Domnul, ceea ce ești plină de dar, ajută-le să se îndepărteze înaintea Celui ce șade pe tronul slavei, ca să nu fie rușinați în fața îngerilor și a tuturor sfinților, în fața lumii celei de sus și a celei de jos.
O, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă și Stăpână, tu ești podul care duci la cer pe cei de pe pământ, tu ești deschizătoarea ușilor Raiului. Pe tine te cinstim și Fiului tău slavă înălțam împreună și Părintelui celui fară de început și Duhului Sfânt, Dumnezeului nostru în vecii vecilor. Amin”
Te mai poate interesa și: Finanțare de 70.000 de euro pentru tineri, începând cu 2023. Cine poate primi banii de la Guvern