Moşii de toamnă 2023. În ziua de 4 noiembrie, creştinii ortodocşi respectă mai multe obiceiuri, printre care mersul la Biserică și împărțitul de bucate pentru sufletul celor adormiţi din neamul lor pentru iertarea păcatelor. Tot astăzi se spun și rugăciuni speciale pentru liniștea sufletelor celor plecați dintre noi.
În sfintele lăcaşuri religioase, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc bucate spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie. Tot astăzi se împart și fructe specifice toamnei.
Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.
Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.
Ai putea citi și: Cum vor profita bancherii de limitarea plăților cash. Adrian Negrescu: „Viața noastră, într-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare”
În ziua de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci și colivă şi să se roage pentru sufletul lor. Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi, inclusiv haine sau alte lucruri care au aparținut cândva celor decedați.
Totodată, în ziua de moşii de toamnă, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi. Se curăță mormintele și se face o pregătire pentru sezonul rece, luându-se frunzele căzute, florile uscate sau lumânările arse incomplet.
În unele zone ale ţării, cum ar fi în regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită în ziua sărbătorii de moşii de toamnă se mai pune şi un bănuţ. Coliva împreună cu bănuţul se împart celui mai sărman locuitor al satului, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui ce a primit.
De sărbătoarea Moşii de toamnă, pe 4 noiembrie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”