- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moșii de toamnă 2024. Când au loc și cum trebuie să se pregătească toți românii

07 Sep, 16:22 • Bumbeneci Diana
Românii se pregătesc în acest sezon de moșii de toamnă. Iată când sunt și ce trebuie să se facă în această zi.
Moșii de toamnă 2024. Când au loc și cum trebuie să se pregătească toți românii

Moșii de Toamnă, una dintre cele mai importante sărbători dedicate pomenirii celor adormiți dintr-un neam, vor avea loc în scurt timp. Românii se pregătesc intens pentru această zi.

Moșii de toamnă 2024

În Biserici, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc alimente spre a fi sfinţite, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie, sau fructe și legume de toamnă.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Când sunt Moșii de Toamnă
Când sunt Moșii de Toamnă

Când sunt Moșii de Toamnă în 2024

Moșii de Toamnă în 2024 vor fi prăznuiți pe data de 2 noiembrie. În această zi, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, este momentul în care credincioșii se adună la biserică pentru a-și aminti de cei adormiţi dintr-un neam.

Vezi și: Pensionarii află ce bani primesc la pensie după mărirea pragului de impozitare în 2024. Anunț oficial

Data moşilor de toamnă variază de la an la an, fiind stabilită în funcție de sărbătoarea Paștelui, dar este întotdeauna în sâmbăta dinaintea Duminicii Sfântului Mina.

Cum se pregătesc românii pentru Moșii de toamnă?

Pregătirea pentru Moșii de Toamnă începe atunci când românii pregătesc alimentele/obiectele necesare pentru a fi împărțite la pomenire. Potrivit crestinortodox.ro, în această zi a moşilor de toamnă, credincioșii pregătesc colivă, colaci, vin și alte bucate tradiționale pe care le împart la biserică sau la cimitir. Coliva, simbol al Învierii și al vieții veșnice, este un element esențial în ritualul pomenirii.

Tradiții de sâmbăta morților

Moșii de toamnă sunt diferit percepuți în funcție de zonă. Sunt locuri în care, după slujba de la biserică, familiile merg la cimitir, unde aprind lumânări și tămâie la mormintele celor dragi. Se crede că în această zi, sufletele morților se întorc „acasă”, fiind una dintre zilele în care rugăciunea colectivă semnifică foarte mult.

În alte zone, se organizează mese mari în familie, unde sunt pomenite generațiile trecute, iar mâncărurile tradiționale sunt împărțite atât între membrii familiei, cât și celor nevoiași.

Ai putea citi și: Meteo de weekend. ANM anunță la ce temperaturi ne așteptăm pe 7 și 8 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult