Muncitorii asiatici au venit în România cu gândul că vor reuși să obțină sume mai mari de bani, pentru a-și întreține familiile și pentru a avea un trai mai bun. Căutând mai profund însă, asiaticii au găsit locuri de muncă unde salariile sunt duble, așa că folosesc România doar ca pe o rampă de plecare spre alte țări ca Germania, Spania, Portugalia sau Italia.
În fiecare lună, mai mult de 1.000 de migranți sunt prinși în timp ce încearcă să intre ilegal în România. Cei mai mulți dintre ei provin din Bangladesh, Pakistan, Nepal sau Sri Lanka, potrivit Observator.
Agențiile de recrutare se plâng că după ce ajung în România, asiaticii fug chiar și imediat după aterizarea în țară.
„Suntem anunțați, uite azi a plecat unul, mâine unul. Noi că și companie am renunțat la colaborarea cu Bangladesh și Pakistan având în vedere experiențele proaste și riscul ridicat al acestora să fugă. Chiar direct după aterizare dispar. Profită de faptul că porțile Schengen sunt deschise, cei care posedă permisul de ședere temporar nu mai sunt controlați, nu mai sunt opriți la frontiere”, a spus Yosef Gavriel Peisakh, manager agenție de recrutare.
Mai mult, unii asiatici care vin să lucreze în România se plâng că firmele din țara noastră îi exploatează. Ahmed, un muncitor din Bangladesh, a lucrat la o firmă din Timișoara și a mărturisit că a fost exploatat. Atunci a luat decizia de a apela la traficanții de migranți, pentru a pleca din România.
„În ultimele 6 luni nu mi-a plătit masa, orele suplimentare, nu mi-a plătit nici concediul. Când mi-am dat seama că e fraudă am decis să plec. Mulți dintre cetățenii din Bangladesh sunt în aceeași situație, nu există soluții pentru ei“, a declarat Ahmed care a ajuns, între timp, în Italia, unde trăiește ilegal, conform unei investigații Rise Project.