O mare parte dintre politicienii care fac parte din Parlamentul suedez sprijină aderarea Bulgariei și României la Schengen, au declarat deputații din regat aflați în vizită la Bruxelles, relatează Rador. Cu toate acestea însă, există și tabăra acelor oficialități suedeze care consideră că în România este o corupție prea mare și de aceea aderarea la Schengen nu ar fi potrivită.
Deputatul suedez Ida Karkiainen a transmis că Partidul Social-Democrat Suedez va sprijini aderarea Bulgariei și României la Schengen. Vestea a fost anunțată în urmă cu câteva zile de socialiștii bulgari în Parlamentul European, după discuții cu colegii lor din Suedia:
„Ne-am schimbat poziția, după ce am primit mai multe informații despre munca depusă. Este vorba despre problemele critice în legătură cu Schengen de care s-au ocupat atât Bulgaria, cât și România. Am văzut că s-a depus mult efort. Prin urmare, am făcut o nouă evaluare și acum aprobăm aderarea Bulgariei și României”, a precizat Ida Karkiainen. Erik Ottosson de la Partidul Moderat al prim-ministrului Ulf Kristersson și-a exprimat, de asemenea, sprijinul.
Ai mai putea citi: Lovitură pentru România! Proiectul legat de aderarea la Schengen nu mai figurează pe primul loc al ordinii de zi de la Consiliul JAI
„Întreaga opoziție a Suediei susține Bulgaria și România„, a menționat Jan Riise, deputatul Partidului Verzilor.
De partea cealaltă, partidul Democrații Suedezi, care nu participă la guvernare, dar sprijină Guvernul, continuă să se opună aderării celor două state. Deputatul Victoria Tiblom a mai explicat de ce crede că aceste două țări nu trebuie să fie parte din Schengen.
„Bulgaria și România nu sunt pregătite pentru aderarea cu drepturi depline la Schengen. Principalul motiv pentru aceasta sunt deficitele grave în activitatea lor în lupta împotriva corupției și crimei organizate, precum și în lipsa de securitate juridică. În opinia noastră, cetățenii acestor țări abuzează și de directiva existentă privind libera circulație, ceea ce duce la probleme serioase pentru ordinea și securitatea publică în țara noastră.
De aceea, nu putem susține poziția partidelor din guvern pentru aderarea lor la Schengen. Și nu suntem pregătiți pentru mutarea frontierelor externe ale Schengen spre Ucraina, din cauza riscurilor evidente pentru UE, cum ar fi, de exemplu, contrabanda de arme”.
Ai mai putea citi: VIDEO. Ministrul Aurescu: România și Croația sunt gata de aderare la Schengen