Mulți pensionari au primit pensie mai mică decât scria pe decizia de recalculare.
„Au fost identificate astfel de situații și acestea se datorează faptului că deciziile de recalculare a pensiei, potrivit Legii 360, au fost emise ulterior datei comunicării recalculării pensiilor pe luna septembrie. Aceste diferențe se achită în cel mai scurt timp”, au explicat reprezentanții Casei de Pensii.
Românii vor primi diferența într-o singură tranșă, cel mai probabil în luna octombrie.
Pensionarii ale căror pensii au crescut mai mult decât era necesar vor fi nevoiți să dea banii înapoi către Casa Națională de Pensii Publice.
„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a declarat un reprezentant al Casei de Pensii București.
Citește și: Haos total în recalcularea pensiilor: Județul în care sunt mii de decizii întârziate și sute de erori
Angela Lazăr, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (CPMB), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, în cazul a 17% dintre pensionari, au fost înregistrate scăderi ale pensiei recalculate pe Legea 360/2023, dar aceştia vor primi în continuare pensia stabilită pe legislaţia anterioară.
„Precizăm că obiectivul principal al recalculării pensii a fost acela de a corecta inechităţi şi neconcordanţe în sistemul public de pensii, urmărindu-se eliminarea discrepanţelor între categorii de pensii stabilite la momente diferite pe legi diferite şi, mai ales, a acelor categorii de pensii pentru situaţiile în care s-au contribuit similar, dar pensiile respective s-au stabilit la date diferite”, menţionat Angela Lazăr.
Potrivit datelor prezentate în conferinţă, s-au emis decizii de recalculare ce au fost comunicate beneficiarilor în procent de 100%.
„În Bucureşti s-au transmis toate deciziile. Toate cele 470.000 de decizii au fost transmise. Iar în situaţia în care nu au primit deciziile pot să le solicite. Vă daţi seama că noi am transmis deciziile la Poştă, dar Poşta ni le va restitui ulterior. Şi până să ne restituie oficiile poştale deciziile respective noi putem să le punem pensionarilor la dispoziţie decizia de recalculare pe care o ridică de aici, nu o mai trimitem încă o dată, dar trebuia să ne comunice schimbarea de domiciliu şi noi să facem această comunicare în sistemul de pensii ca urmare a cererii persoanelor respective”, a spus Angela Lazăr, întrebată de jurnalişti dacă mai sunt persoane care nu au primit deciziile de recalculare.
Întrebată câte decizii de revizuire sunt la nivelul Municipiului Bucureşti, Angela Lazăr a afirmat că sunt 774 de decizii.