Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat, în decursul zilei de vineri, că nu se va lua în considerare o reducere a dobânzii de politică monetarăpână când nu se va observa că inflația va scădea. Acesta a mai menționat că reducerea dobânzii cheie și majorarea ei ulterioară este o urmare a reaprinderii inflației și este „cea mai proastă combinație”.
„Să fie foarte clar că nu discutăm (despre reducerea dobânzii de politică monetară – n.r.) până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm. Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetar în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă.”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, potrivit știripesurse.
Citește mai multe despre: Apetitul companiilor pentru credite în lei a crescut substanțial în ultimele luni. Dobânzile au scăzut sub 9%. Creditele noi corporate în lei aveau în septembrie o creştere anuală de 50% faţă de 2022
În decursul acestei discuții î care a fost prezent Guvernatorul BNR, a fost întrebat cu privire la reducerea dobânzilor de poltică monetară din regiune. Mugur Isărescu a menționat, cu precizie, faptul că instituția are atenția focusată atât asupra Băncii Centrale Europene, cât și la băncile din regiune. Totodată, acesta a adăugat că nicio țară din regiune, care nu deține politici monetare bazate pe flotarea cursului de schimb, nu are problema fiscal – bugetară pe care o are România.
„Pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00%.” arată un comunicat furnizat de BNR, potrivit bankingnews.ro.
Citește mai multe despre: Rezerva Federală a SUA pune STOP majorărilor, după ce a crescut pentru a 10 a oară dobânda „Înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi”