- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mugur Isărescu încasează o pensie uriașă! În plus, șeful BNR are un salariu de 85.000 de lei și o indemnizație de la Academia Română

11 May, 16:21 • Adrian Popovici
Declarația de avere completată de Mugur Isărescu arată că acesta are, pe lângă pensie, alte două surse de venit: salariul de la Banca Națională a României și o indemnizație de la Academia Română.
Mugur Isărescu încasează o pensie uriașă! În plus, șeful BNR are un salariu de 85.000 de lei și o indemnizație de la Academia Română

Mugur Isărescu este unul dintre cei mai longevi guvernatori de bancă centrală din lume, dar și prin declarația sa de avere impresionantă.  Deși are 74 de ani și a depășit vârsta de pensionare, el continuă să își îndeplinească funcția și beneficiază atât de pensie, cât și de salariul cuvenit de la Banca Națională a României. În plus, fiind membru al Academiei Române, Isărescu primește venituri suplimentare lunar, arată Bugetul.ro.

Conform declarației de avere depusă în 2023 pentru anul 2022, Mugur Isărescu are un salariu lunar de 85.600 de lei. În plus față de acesta, a primit și o pensie în valoare de 19.800 de lei. Comparând cu cifrele din anul precedent, veniturile sale au crescut cu 5%, respectiv 7%.

Trebuie precizat că Mugur Isărescu primește și alte venituri, deoarece este membru titular al Academiei Române. Astfel, el beneficiază de o sumă anuală de 30.612 lei, echivalentul a peste 2.500 de lei lunar.

Un calcul sumar ne arată că Mugur Isărescu, șeful BNR, obține venituri totale de peste 100.000 de lei, echivalentul a peste 20.000 de euro, din toate cele trei surse de venit.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Te-ar putea interesa și: Cum arată vila de lux a lui Mugur Isărescu! Proprietatea este păzită cu maximă atenție! 

Va avea Mugur Isărescu un nou mandat la conducerea BNR?

În prezent, Mugur Isărescu se află la cel de-al șaptelea mandat. A preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, cu o singură pauză, de doar un an, între 1999 și 2000, când a ocupat funcția de prim-ministru. În luna februarie 2024, la vârsta de 74 de ani, într-un interviu, a declarat că nu poate preciza dacă își dorește sau nu să rămână în conducerea băncii, deoarece aceasta este o decizie ce aparține Parlamentului României.

„Nu pot să vă spun dorințele mele personale, că mă rușinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. A apărut clar această problemă, nu? Tânăr nu mai sunt. Am fost o dată. Sunt totuși mulți ani de atunci. Vă mulțumesc, dar asta nu depinde de mine și nu are rost să facem o discuție din tema asta. Depinde de Parlamentul României”, a declarat atunci Mugur Isărescu.

Deși actualul guvernator al Băncii Naționale a României nu a declarat în mod clar dacă își mai dorește un mandat la conducerea instituției, trebuie precizat că acesta se bucură de sprijinul șefului de la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu a declarat recent că țara noastră are nevoie de stabilitate în ceea ce privește politica monetară.

„România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România