Banii în plus la salariu obținuți de mulți bugetari nu vor mai fi acordați, după ce instanța supremă a tranșat astfel o problemă care a generat numeroase controverse, notează bugetul.ro.
Bugetarii afectați de această decizie a ICCJ sunt cei care lucrează în cadrul aparatului de specialitate al primarului şi serviciilor publice de interes local. Altfel spus, angajați din administrația publică locală.
Controversele privind acest subiect au pornit de la un articol din Codul Administrativ, potrivit căruia Consiliul local acordă sporuri şi alte facilităţi, potrivit legii, personalului angajat în cadrul aparatului de specialitate al primarului şi serviciilor publice de interes local.
Citește și Prognoza meteo decembrie 2024. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion, ce spun ANM şi Accuweather
Odată ajunsă problema pe masa judecătorilor instanței supreme, aceștia au hotărât însă că articolul respectiv, de fapt, nu permite acordarea, prin hotărâre de consiliu local, de sporuri şi facilităţi nereglementate prin alte norme juridice. Așadar, cei din aparatul de specialitate al primarului şi din serviciile publice de interes local nu pot primi, prin hotărâre de consiliu local, sporuri sau alte facilităţi nereglementate prin alte norme juridice.
Decizia ICCJ pe acest subiect a fost luată la sfârșitul lunii noiembrie.
”Decizia nr. 103: Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. 605/84/2023, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: Art. 129 alin. (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, nu permite acordarea, prin hotărâre de consiliu local, de sporuri şi facilităţi nereglementate prin alte norme juridice. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25 noiembrie 2024”, se arată în decizia instanţei supreme privind sporurile.
Potrivit Codului de procedură civilă, hotărârea instanței supreme este obligatorie, ceea ce înseamnă, evident, că sporurile în discuție nu vor mai fi acordate.