Muncitorii din România nu mai pot continua să muncească în condițiile actuale. Aceștia, tot mai puțini, bătrâni și săraci, sunt gata să renunțe, deși ani în șir au tras să își întrețină familiile, iar oboseala și veniturile scăzute și-au spus cuvântul. În apărarea lor vine Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), care le reprezintă interesele în fața conducătorilor țării.
Citește și: Românii, printre cei mai muncitori europeni. Câte ore lucrăm, în medie, săptămânal
Să devii muncitor calificat poate părea floare la ureche, însă adevărul din spatele muncii celor din fabrici este cu adevărat dureros. Ani la rând au lucrat în condiții grele, pe bani puțini, însă s-au specializat în domeniul lor de activitate, acest lucru fiind, practic, singurul lor câștig adevărat. Din păcate, salariile nu le ajung, oricât de buni ar fi în meseria lor. Totuși, muncitorii nu își lasă locurile de muncă și continuă să persevereze pentru a-și întreține familiile.
„Nu știu când ați fost ultima dată, dacă ați fost vreodată, într-o hală de fabricație, pe un șantier de construcțîi sau într-o fermă agricolă. Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că marea majoritate a celor de acolo sunt trecuți de 50 de ani, unii sunt trecuți chiar și de 60 de ani, și cu toate astea fac o muncă fizică grea, așa au făcut toată viață. Poate că nu se pricep la cercetare-dezvoltare, la inteligență artificială, la robotică, la digitalizare, dar ei sunt adevărațîi oameni calificați care duc greul României.
În marea lor majoritate lucrează în schimburi, operează echipamente complicate, sunt specialiști în ceea ce fac. În marea lor majoritate sunt plătiți pe salariul minim pe economie – nu se poate trăi din 3300 de lei, nu se poate trăi cu un salariu brut sub 4000 de lei – la care se adaugă bani la negru, care îi ajută pe moment, dar le pun în pericol asigurarea de sănătate și asigurarea de pensie. În marea lor majoritate își întrețin copiii și nepoții, ii dau la școli și facultăți, sperând că vor avea o viață mai bună decât a lor. În marea lor majoritate, văzând ce se întâmplă în jurul lor, vor spune copiilor și nepoților să plece din țară, pentru că ei au obosit să muncească sperând că putem avea o țară ca afară”, a comentat Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv PRIMER.
Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la marginalizarea muncitorilor din fabricile românești. Damian îi roagă pe guvernanți să aibă grijă în primul rând de viitorul țării, mai ales că majoritatea muncitorilor existenți sunt deja în vârstă, iar tinerii nu par să își dorească foarte mult astfel de meserii. În concepția directorului PRIMER, digitalizarea nu va ajuta industriile, ci tot oamenii vor fi cei care vor duce mai departe afacerile.
„Problema României numărul 1, numărul 2 și numărul 3 este lipsa muncitorilor din fabrici, de pe șantierele de construcții și din fermele agricole, coloana vertebrală a economiei unei țări cu pretenții. Ne-am bătut joc de muncitori ținându-i pe salarii mici, am descurajat tinerii să facă muncă fizică, de fapt am batjocorit munca fizică și am dat de înțeles că ea este pentru asiatici, am vorbit toată ziua de cercetare-dezvoltare, de inteligență artificială, de robotică, de digitalizare, uitând că o țară merge înainte datorită muncitorilor din fabrici, de pe șantierele de construcții și din fermele agricole.
Motorul dezvoltării Uniunii Europene sunt milioanele de români care au plecat acolo și au lucrat tocmai ca muncitori în fabrici, pe șantierele de construcții și în fermele agricole. Oare peste 10 ani, când vor ieși la pensie marea majoritate a muncitorilor din fabrici, de pe șantierele de construcții și din fermele agricole – dacă mai prind pensia – o să avem cercetare-dezvoltare, inteligență artificială, robotică, digitalizare, să-i înlocuiască? Sau o să vină în locul lor un milion de asiatici să-i înlocuiască? O să finanțăm școli, spitale și străzi butonând pe „touch-screen”? O să lucrăm toți la mall? Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion, Cătălin Drulă – într-un fel sau altul veți guverna România din 2024 încolo. Aveți mare grijă de muncitorii din fabrici, de pe șantierele de construcții și din fermele agricole. Sunt tot mai puțini, fragili și săraci”, a mai transmis Dragoș Damian.