O fi 2025 un an delicat, de criză chiar, însă la unele companii de stat nu pare să se cunoască acest lucru. În această categorie poate fi inclusă Apa Brașov S.A., ai cărei angajați beneficiază, printre altele, de o așa-numită primă de murături!
Anul trecut, prima de murături a fost de 1.200 de lei pentru fiecare angajat, compania plătind în total 1,7 milioane de lei.
Directorul companiei Apa Brașov, Daniel Gligoraș, spune că valoarea primei de murături nu este atât de mare încât acordarea acesteia să reprezinte ”un abuz”.
”E în contractul colectiv de muncă (prima de murături – n.r.). Sunt câteva prime care se dau anual, dintre care una e toamna. Angajații au numit-o primă de murături. Nu sunt niște valori atât de mari încât să fie un abuz! Toate aceste prime se negociază, conform legii, cu sindicatul”, spune directorul companiei, citat de digi24.
Iar sindicaliștii nu au niciun motiv să-l contrazică pe director. Dimpotrivă. Ei recunosc deschis că ”oamenii trebuie să mai fie premiați” și că au ”forțat” lucrurile pentru ca acest lucru să se întâmple.
”S-a considerat de către sindicat că oamenii trebuie să mai fie premiați. Am forțat și noi, de la sindicat, un pic și a fost un profit mai bunicel al companiei și ne-a acceptat prima asta”, a declarat președinte sindicatului din compania Apa Brașov, Ioan Filip.
Citește și Când va fi aplicată taxa auto și cum ar putea crește taxele locale pentru anumite autoturisme
În trecut, prima de murături, cunoscută și ca primă ”de toamnă”, varia între 200 și 300 de lei. Anul trecut însă, a urcat la 1.200 de lei per angajat, sumă pe care beneficiarii o consideră normală.
”E o primă normală. Așa e denumirea ei, deci nu e o primă exagerată. S-a făcut un tam-tam mare pe asta, dar nu e chiar așa”, spune un salariat de la Apa Brașov.
Un alt angajat spune că nu e la curent cu denumirea exactă a primei, însă știe că se acordă în fiecare an, pe lângă alte două beneficii similare.
”Nu știu dacă-i de murături sau dacă nu, știu doar că este o primă care se dă anual. De regulă, se dau trei prime pe an”, a spus el, potrivit sursei citate.
Localnicii consideră nejustificată prima de murături, mai ales în complicatul an 2025.
”Pe spatele nostru?! Adică noi care contribuim, care consumăm, dar și plătim. Cam multe beneficii!”, spune, revoltată, o femeie.
Un alt localnic spune că, în opinia lui, trebuie tăiate cheltuielile nejustificate ale companiilor de stat, inclusiv sporurile nemeritate. ”Nu sunt justificați banii. Cred că ar trebui să se regândească sistemul acesta și oarecum tăiate cheltuielile nejustificate, cum ar fi sporurile, care nu merită”, consideră el.
Un alt brașovean spune, scurt și clar, că prima de murături ”nu se mai justifică în 2025”.