- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

10 Aug, 13:32 • Bumbeneci Diana
Iubitorii de murături vor plăti din ce în ce mai mult pentru acestea. Clima schimbă crunt prețurile.
Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

Românii se pregătesc să bage murăturile mult îndrăgite de milioane de persoane, însă anul acesta vine cu o adevărată lovitură pentru cei care vor cumpăra legume, asta deoarece prețurile au ajuns la un prag record. Clima din ultimele luni a distrus culturi întregi de legume și zarzavaturi, motiv pentru care la tarabele din piețe nu au scăzut absolut deloc prețurile.

Murăturile vor fi mai scumpe în această toamnă

Seceta din ultimii ani și maia ales de anul acesta a distrus complet majoritatea recoltelor de castraveți ale fermierilor. Din cauza acestor schimbări climatice, vânzătorii sunt nevoiți să ridice prețurile în contuare.

Căldura excesivă a grăbit coacerea legumelor, însă multe au fost și distruse. Din acest motiv, bugetul pentru murături ar putea crește de trei ori în această toamnă.

Vezi pe acest subiect și: Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

murături la borcan
murături la borcan

Diferențe colosale de preț între 2023 și 2024

  • Un kilogram de roșii costă între 6 și 12 lei. Anul trecut, costa 2 lei kilogramul.
  • Castraveții, care anul trecut costau 2,5 lei/kilogramul, sunt acum 10 lei.
  • Un kilogram de ardei kapia costa 5 lei anul trecut, acum este 10 lei.
  • Într-o gospodărie din Bihor, bugetul pentru murături sare de 1000 lei.

Producătorii din Giurgiu vin tocmai în piețele din București pentru a vinde produsele, însă aceștia se plâng că nu-și recuperează investiția din cauza producției scăzute.

Prețurile la conservele cu legume vândute de comercianți vor crește cu 20% în viitorul apropiat.

Poți citi și: ANPC a retras de urgență de la vânzare 2 tone de fructe și legume. Au fost date amenzi în valoare de 140.000 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult