În ultimii trei ani s-au născut sub 180.000 de copii, în 2021 înregistrându-se cel mai mic număr de nașteri din istoria României de când se înregistrează natalitatea pe teritoriul țării. Irina Mateescu, vicepreședinte al Asociației Moașelor Independente, spune că problema principală o reprezintă experiența femeilor la naștere și modul în care acestea sunt tratate, scrie stiripesurse.ro.
Ana Maiță, președinte Asociația Mame pentru Mame, susține că în România lucrurile sunt văzute ca în epocile trecute. Femeia trebuie să se ocupe de copii, iar bărbatul trebuie muncească și să aducă bani în casă.
“Realitatea este că în 2021 numărul de copii a fost la cel mai mic nivel din istoria României de când se înregistrează natalitatea pe teritoriul ţării noastre. Observăm că este un fenomen care se manifestă pe un trend constant cel puţin din 1990 încoace.
În 1991, pentru prima oară după mulţi ani, am coborât sub 300.000 nou-născuţi pe an. An de an, numărul lor a scăzut constatat, ultimii trei ani au fost ani în care numărul de naşteri a fost sub 180.000, deci la un nivel extrem de scăzut, confirmând implicit şi rata de natalitate care a scăzut de la 41 la mie cât era în perioada înainte de secolul XX şi până spre 1930 la un 8,1 la mie ceea ce este o rată care arată că fenomenul este îngrijorător”, a subliniat purtătorul de cuvânt al INS.
Mai citește și: Impozitarea contractelor part-time, războiul PNL-PSD. Florin Cîțu cere ordonanță de urgență. Statul român abuzează cetățenii
Se caută măsuri pentru a împiedica scăderea și mai mare a natalității. Se merge, în primul rând, către cauza acesteia. Vladimir Alexandrescu spune că mentaltatea femeilor este cea mai mare problemă.
„Femeia modernă este o femeie care se implică social, care doreşte să aibă activitate economică şi o carieră de succes şi aceste lucruri o obligă să fie foarte atentă când este vorba de a aduce pe lume un copil. Pentru că un copil, oricâtă dragoste ar înseamna pentru părinţii săi, pentru rudele lui, implică şi o marjă de probleme organizatorice care fac ca femeia să fie obligată, indiferent de voinţa ei, să lipsească o perioadă mai mare de la serviciu.”, spune el.
Vicepreședintele Asociației Moașelor Independente spune că femeile care au o carieră își doresc un al doilea, al treilea, sau chiar și un al patrulea copil. Totul, însă, depinde de mai mulți factori, cel principal fiind experiențele prin care acestea trec, de la naștere și până la creșterea copilului.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiţă, spune că problema procentului mic de natalitate este la mentalitate. În țara noastră, în continuare, femeia este văzuta ca bucătăreasă și crescătoare de copii, iar bărbatul ca aducătorul de bani în casă.
Te-ar mai putea interesa și: Anunț îngrijorător din partea BNR. România s-a îngropat în datorii în 2022. Avem de înapoiat miliarde de euro