Nati Meir, fost parlamentar român, a fost adus în țară sub escortă, vineri, după ce autoritățile din Grecia au admis cererea de extrădare. Avionul care l-a transportat a aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă”, unde acesta a fost preluat de reprezentanții autorităților române. Conform procedurii, Meir va fi plasat inițial în carantină timp de 21 de zile la Penitenciarul Rahova, înainte de a fi transferat în detenție.
Ministerul Justiției a transmis anterior că, „la data de 18 decembrie 2024, a fost primită informarea privind admiterea predării cetățeanului Nati Meir, condamnat în România la 11 ani de închisoare cu executare”. Meir a fost condamnat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, precum înșelăciune, trafic de influență și luare de mită.
Citește și : Anunț important pentru toți clienții PPC, fostul ENEL România. Tarifele cresc din aprilie 2025
Mandatul european de arestare pe numele său a fost emis în ianuarie 2019, iar acesta a fost localizat în Rhodos, Grecia, la începutul lunii noiembrie 2024. Instanța competentă, Curtea Dodecaneză de Apel, a aprobat, în cele din urmă, predarea sa către România.
Pedeapsa totală de 11 ani de închisoare include condamnări anterioare din 2010, 2012 și 2013, pentru fapte similare, rămase definitive prin hotărârile mai multor instanțe, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție.
Într-o declarație depusă la instanța elenă, Nati Meir a afirmat că a fost agent Mossad și că acest statut a declanșat o campanie împotriva sa.
„Am fost agent Mossad care a fost trimis în România, unde am locuit 20 de ani (…). Am fost deputat în Parlamentul României din partea PRM și candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului. Dar, după ce statutul meu a fost dezvăluit, am fost acuzat de infracțiuni pe care nu le-am comis niciodată”, a declarat Meir, conform YNet.
Citește și : Avertisment RO-Alert în Tulcea, după ce o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a fost detectată de radarele Armatei
Apărarea sa a fost susținută de avocatul Nir Yaslovitz, care a solicitat intervenția Ministerului Afacerilor Externe israelian. Ministerul a răspuns că îi va acorda lui Meir același sprijin consular ca oricărui alt cetățean israelian.