Alianța militară a început să construiască în România cea mai mare bază militară din Europa de Sud-Est. NATO are în plan să-și consolideze, în acest mod, capacitățile de la Marea Neagră, pentru a contracara activitatea Rusiei în regiune, conform monitorulapararii.ro.
Baza militară are o valoare de 2,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) și vizează extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, aflată în apropiere de Constanta. Noua bază militară va avea un perimetru de aproape 32 km și se va întinde pe aproximativ 2.800 de hectare.
În această săptămână au început lucrările de construcție la infrastructura de bază, cum ar fi drumurile de acces și rețeaua de alimentare cu energie electrică. Mai multe piste noi vor fi construite pentru a sprijini operațiunile de diferite tipuri ale aviației militare.
Baza militară NATO va fi dotată cu o nouă cazarmă, piste de aterizare, turn de control, hangare, şcoală, spital și magazine.
Proiectul de investiţii „Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”, aprobat prin H.G. nr. 366 din 2020, este în valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, conform unei informări MApN.
Citește și: Contract semnat pentru primul aeroport privat din România! Investiția se ridică la 400 de milioane de euro
Realizarea investiţiei imobiliare este împărţită în patru etape, iar finalizarea acesteia, în funcţie de alocările bugetare, este estimată a avea loc în aproximativ 20 de ani.
Prin proiectul imobiliar se vor realiza lucrări pentru a asigura utilităţile necesare obiectivului de investiţii (branşamente, racorduri, reţele exterioare, devieri ale reţelelor de energie electrică şi gaze naturale etc), amenajarea terenului, realizarea unei piste de decolare-aterizare şi amenajarea zonelor de mişcare aeroportuară. Noua pistă va fi dotată cu punct control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor şi sisteme de balizaj şi de radionavigaţie.
În plus, proiectul imobiliar mai cuprinde facilităţi administrative şi sociale, zone de tranzit şi depozitare, zone pentru mentenanţa aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire şi puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă şi drumuri interioare.
Prima fază a acestui proiect are o valoare totală alocată de aproximativ 2,148 mld. lei, fără TVA. În cadrul fazei 1 a fost organizată o licitaţie pentru servicii de proiectare, de asistenţă a proiectantului pe durata execuţiei lucrărilor, precum şi execuţia lucrărilor aferente unor obiective de infrastructură din cadrul proiectului de investiţii menţionat mai sus.
Valoarea totală estimată a acestui prim contract este de aproximativ 1,434 miliarde lei, fără TVA. Contractul, încheiat în aprilie 2022, are ca obiect şi servicii de proiectare, iar după recepţionarea acestora se vor derula lucrările de execuţie pe parcursul a 40 de luni, cu termen de finalizare septembrie 2026, potrivit sursei citate.
Deși va fi una dintre cele mai mari baze militare din Europa, aceasta nu o va depăşi pe cea din Germania. Baza Aeriană Ramstein, care face parte din Comunitatea Militară Kaiserslautern (KMC), unde trăiesc şi lucrează peste 54.000 de militari americani şi peste 5.400 de angajaţi civili americani.