Secretarul general al NATO a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles care este implicarea României în războiul din Ucraina, conform stiripesurse.ro. Jens Stoltenberg a declarat că prezența forțelor militare NATO în mai multe state este metoda prin care Ucraina se bucură de susținere.
România, Polonia și Slovacia sunt câteva dintre țările în care sunt prezente forțele militare NATO. Prezența acestora este remarcată și în partea estică a Alianței. Totul se întâmplă cu scopul de a susține Ucraina.
Încă de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, forțele publice din România s-au mobilizat și s-au implicat pentru a oferi suportul necesar. Jens Stoltenberg a fost întrebat dacă evenimentul de vineri, în care mai multe rachete ruseși s-au apropiat de spațiul aerian al țării noastre, poate fi o amenințare din partea trupelor rusești. Acesta a fost întrebat, de altfel, dacă incidentul ar putea afecta rutele de aprovizionare prin intermediul cărora Alianța oferă sprijin Ucrainei. Secretarul general nu a ezitat să răspundă.
„Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla. De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina”, este răspunsul secretarului general.
Tocmai din dorința reprezentanților Alianței de a preveni incidentele neplăcute, prezența miliară a fost mărită în zona de est și în regiunea Mării Negre. Acest lucru s-a întâmplat încă din 2019.
„Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea când avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina”, explică Stoltenberg.
„Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina.
Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina”, a completat Stoltenberg.
Citește și: După 9 ani de conducere, Stoltenberg pleacă. Conflictul din Ucraina l-a obosit. Cine îi va lua locul