Nava de lux a dictatorilor poate fi închiriată, după ce aceștia au folosit-o o singură dată. Vasul a rămas în grija administrării Marinei Militare, a informat digi24.ro.
Citește și: Ceasul de lux al Zoiei Ceauşescu, scos la licitaţie pentru o sumă imensă
În acest moment, vasul se află în portul Brăila și după ce a fost folosit o singură dată de către Elena și Nicolae Ceaușescu, când au plecat în Delta Dunării. Ulterior, după Revoluție, acesta a rămas în administrarea Marinei Militare și folosit doar în misiune de protocol.
În 1979, Nicolae Ceaușescu a venit cu ideea construirii acestei nave de lux, după ce a fost plimbat de către omologul său pe Nil, în Egipt. Așadar, după șapte ani de zile, nava sa-a numit inițial „Mircea cel Bătrân”, fiind una dintre cele mai mari investiții ale Epocii de Aur.
Puntea este structurată pe trei etaje. Zona de protocol e la primul nivel și conține patru apartamente şi 12 cabine.
Elena și Nicolae Ceaușescu aveau apartamente separate, cel al lui dictatorului era tapetat în bej, iar cel a soției sale era în roz. De asemenea, apartamentul Elenei este autentic. Are tapițeria din mătase naturală, iar mobilierul a fost sculptat manual în lemn de tei.
Cea mai mare încăpere din interiorul navei, dar și de pe alte nave construite până acum, este salonul de protocol care nu are niciun stâlp de susținere, având 200 de metri pătrați.
De la lansare au trecut aproximativ 35 de ani, iar tot ce se află și acum pe navă este original. De asemenea, oricine îl poate închiria pentru croaziere sau simpozioane pe Dunăre, însă nu va fi închiriat pentru nunți sau evenimente de acest gen, deoarece se încearcă pe cât se poate de mult să nu se degradeze.
Pentru a închiria un astfel de vas din Epoca de Aur vor fi nevoie de câteva mii de euro, iar cine vrea să se plimbe trebuie să plătească și combustibilul pe lângă prețul de închiriere al navei. Vasul de lux consumă de 800 de litri de carburant pe oră.
„Rezervele de combustibil, alimente și apă îi pot asigura navei o autonomie de până la cinci zile sau maxim 2.500 de kilometri.”, a spus Adrian Andrei, comandant navă.
Alte articole: Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu