Salariile angajaţilor din Sănătate rămân momenta neschimbate după mai multe zile de proteste şi runde de negoiceri atât la ministerul Muncii, cât şi la sediile partidelor politiciedin Coaliţie. Sute de sindicaliști din sănătate s-au adunat din nou miercuri în fața Guvernului de unde au plecat în marș spre mai multe spitale din Capitală, cerând Guvernului salarii mai mari și negocieri urgente pe proiectul noii legi a salarizării.
Sute de salariați din sănătate și asistență socială au protestat în Piața Victoriei, nemulțumiți de nivelul salariilor și de finanțarea instituțiilor medicale și de asistență socială. „În loc de mulțumiri, primim doar dezamăgiri”, „tratați cu respect personalul medical” sau „pacienții vor la stat, voi îi duceți la privat” sunt câteva din mesajele afișate pe pancarte de sindicaliști.
Aceștia cer guvernanților salariile majorate cu minimum 15% pentru a acoperi rata inflației, negocieri urgente pe proiectul noii legi a salarizării și asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru spitale și centrele de asistență socială.
Membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas s-au întâlnit, miercuri, în urma protestelor la sediile PSD şi PNL, cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, şi cu secretarul de stat în MMSS Cristian Vasilcoiu.
„În urma protestelor Federaţiei Sanitas la sediile PNL şi PSD, partide aflate la guvernare, astăzi, 8 februarie 2023, membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas s-au întâlnit cu reprezentanţii PSD, dl. Marius Budăi – ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, şi domnul Cristian Vasilcoiu – secretar de stat, la sediul PSD. La întâlnire au fost analizate revendicările Federaţiei Sanitas pentru susţinerea cărora peste 5.000 de membri au demonstrat pe străzile Bucureştiului în perioada 6-8 februarie a.c. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale s-a angajat să susţină următoarele principii înaintate de către Federaţia Sanitas: 1. Întregul parcurs de redactare şi aprobare a noii legi a salarizării se va face cu consultarea partenerilor sociali. În acest sens, Ministrul Muncii – dl. Marius Budăi ne-a asigurat că a transmis deja către Ministerul Sănătăţii adresa prin care solicită consultarea partenerilor sociali pentru redactarea proiectului legii salarizării pe segmentul sănătate; 2. Niciun salariat din sănătate şi asistenţă socială nu va avea pierderi de venituri odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării; 3. Legea va avea în vedere corectarea inechităţilor apărute ca urmare a nepunerii în aplicare, în totalitate, a Legii 153/2017; 4. Noua lege a salarizării personalului bugetar va fi construită în aşa fel încât toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială vor avea creşteri de venituri„, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sanitas.
În ceea ce priveşte revendicarea privind salariile majorate pentru angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, părţile au convenit ca în perioada imediat următoare să aibă loc întâlniri şi consultări pentru identificarea de soluţii tehnice privind rezolvarea acestei revendicări.
În acest sens Federaţia Sanitas va înainta propuneri care să permită creşterea veniturilor membrilor săi de sindicat ţinând cont atât de constrângerile din PNRR, cât şi de impactul bugetar pe care creşterea economică a României l-ar putea suporta.
„Pentru asigurarea finanţării corecte şi suficiente a unităţilor sanitare şi celor de asistenţă socială pentru întregul an, vor urma întâlniri şi discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate având din partea reprezentanţilor PSD aflaţi astăzi la întâlnire promisiunea că vor găsi soluţii pentru continuarea optimă a activităţii în aceste unităţi”, se mai spune în comunicat.
„Dacă nu se întâmplă nimic (după proteste – n. r.), probabil vom stabili, după aceste trei zile, şi alte acţiuni de protest, gen diverse forme de greve, de la grevă japoneză la grevă generală. Din păcate, nu este niciun semnal pozitiv. Nu avem confirmarea unei întâlniri cu nicio oficialitate şi nu avem încă o negociere ca să ştim măcar acel draft al salarizării, dacă într-adevăr vor scădea sporurile sau dacă vom beneficia de o creştere salarială. Cerinţa noastră era măcar să acopere inflaţia. Cei care ne conduc cunosc problemele acestea de mai mult de patru ani. În aceşti ultimi patru ani au trecut cam toate partidele pe la guvernare. Mă aşteptam să repare ceva… Din păcate, acea lege a salarizării care trebuia implementată în perioada 2018 – 2022 nu s-a implementat (…) Încă sunt diferenţe foarte mari între medici şi asistenţi. Infirmiera, brancardierul chiar câştigă puţin, au ajuns cumva ca şi valoare asistentul medical. Este o foarte mare forfotă în spitale, toată lumea este nemulţumită. Se aşteptau acum, de la 1 ianuarie, odată cu finalizarea cumva a aplicării legii salarizării, să câştige toată lumea, măcar acei 10-15%, cât să acopere inflaţia„, a declarat, recent, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas-Bucureşti, Viorel Huşanu.
În primele două zile de protest – luni şi marţi – sindicaliştii s-au oprit în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalului Clinic Colentina, Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Spitalului Clinic Filantropia, Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, Spitalului Universitar de Urgenţă Elias şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Sector 1.
Reprezentanţii Sanitas solicită: creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanşarea a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, precum şi asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.
Revendicările Sanitas sunt:
1. Creșterea veniturilor tuturor salariaților din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei.
2. Declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
3. Asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru instituțiile medicale și de asistență socială.