Deși Grecia rămâne printre preferatele destinații ale românilor pe timpul verii, unii se declară nemulțumiți de scumpirile gigantice care au avut loc în ultima perioadă, conform stiridiaspora.ro.
Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia, care locuiește pe insula Thassos, de câțiva ani de zile, a vorbit despre prețurile ridicate la cazare din 2023, în emisiunea Departe de România.
„În 2019, să spunem că am avut un anumit plafon raport calitate-preț ok pentru Grecia, asta a fost în 2022. Prețurile nu au crescut pentru că proprietarii greci nu știau exact ce o să se întâmple. Au vrut totuși să aibă turiști. Au avut foarte puțini turiști, dar nu au crescut prețurile, ba chiar au redus și nu au vrut să aibă aceleași venituri, cu mai puțini turiști. Anul trecut am văzut un număr foarte mare de turiști.
Am văzut de asemenea, odată cu începerea războiului, faptul că a crescut prețul la carburant, la energie electrică, iar în ultimul an a crescut prețul la absolut orice, peste tot. Și atunci cine nu a apucat anul trecut să-și echilibreze prețurile la noile creșteri de prețuri pe care le resimțim oriunde, peste tot, anul ăsta le-au crescut”, a spus Dan Drăgan.
Reprezentantul este de părere că de-a lungul anilor au existat fel și fel de modificări. Prețurile nu s-au mărit cu 50%, dar cu 5 sau 10 euro tot au crescut.
„Nu pot să vă spun că le-au crescut cu 50% cum spuneau niște voci care nu se pricep zilele trecute la acest lucru. Pot să vă spun doar că au crescut cu 5 euro, cu 10 euro în funcție de loc, de perioadă, de câte nopți rezervă fiecare. Mai contează dacă cazările respective au făcut ceva modificări în ultimii ani. Am văzut, de exemplu, o comparație: ‘domne, Thassos s-a scumpit. Păi când mergeam eu acum 15 ani era 30 euro cazarea și acum îmi cer 130 euro’.
Păi da, dar după 15 ani el nu mai are aceleași cheltuieli și nu mai are aceeași cameră. A schimbat mobila, a schimbat nu știu, detergentul, a schimbat cearceafurile, canapeaua, salteaua, perna. A schimbat o grămadă de lucruri. Nu poate să ceară după 15 ani de evoluție același preț ca atunci, că înseamnă că închide. E normal să existe modificări de prețuri, cum de asemenea este normal ca prețurile în iulie și august să fie mai mari pentru că cererea este foarte mare”, a mai spus reprezentantul Forum Grecia.
Drăgan sfătuiește românii să meargă în Grecia în lunile iunie și septembrie, deoarece prețurile sunt mult mai scăzute.
„Cine vrea să vadă aceeași Grecie cu o vreme poate mai ușor de suportat, poate să vină și în iunie. Poate să vină și în septembrie. Sezonul nu este doar două luni. Mâncarea e la fel de bună, peisajele sunt la fel de frumoase, ba chiar în anumite destinații culoarea apei are nuanțe mult mai aprinse și mult mai plăcute decât vara în extrasezon. Foarte multe insule sunt mult mai verzi și mai frumoase în afara sezonului, pentru că vara vegetație se usucă”, a conchis Drăgan.
Alte articole: Care este motivul pentru care românii sunt considerați neserioși de către eleni, după ce lasă o căruță de bani în Grecia