Nereguli găsite la rafturile cu iaurt și lapte din marile magazine din Românești. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că în două lanțuri de magazine nu a fost respectată măsura de plafonare a adaosului comercial pentru iaurt și lapte.
Oficialul de la MADR a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală să organizeze ample controale în urma sesizărilor primite de la procesatori. Amenzile prevăzute în astfel de cazuri sunt de până la 100.000 lei pe fiecare produs, a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
„Pe acestea (lapte și iaurt, n.r.) le-am avut ca sesizare, dar ANAF trebuie să verifice toate cele 21 de produse care sunt trecute alimente de bază pentru români. (…) Anumiți producători au sesizat că pe raft, față de prețul de achiziție pe care l-au avut de la retail, au constatat majorări peste marja de 20%. Acum, ANAF va verifica, nu trebuie să acuzăm pe nimeni. Le pot crește costurile operaționale retailerilor, pentru că în fișa de cost intră inclusiv costurile operaționale. Așteptăm controalele ANAF și, bineînțeles, vor fi puse la dispoziția dumneavoastră”, a spus ministrul.
Cât despre proiectul plafonării adaosului comercial la produsele românești, ministrul a declarat că în prezent au loc discuții cu retailerii și cu procesatorii pe acest subiect. El a respins ipoteza unei creșteri a prețurilor în urma adoptării unei astfel de măsuri.
„Așa s-a spus și de vechea ordonanță, că nu e o măsură bună. S-au văzut scăderi ale adaosului comercial cuprins între 18 și peste 32%. S-a văzut o dublare a consumului de aceste produse. Eu cred că este o măsură bună, pentru că, să știți, aceste ordonanțe și aceste acte normative sunt atât de bine gândite, astfel încât să nu afectăm, practic, societatea comercială prin măsuri financiare. Practic, reprezintă 20% un adaos comercial peste fișele de cost ale produselor, astfel încât să nu afectăm activitatea societăților comerciale”, a explicat Florin Barbu.
Atunci când vine vorba despre producția bio, ministrul a declarat că în momentul de față peste 700.000 de hectare sunt cultivate în sistem ecologic și că ținta vizată este de peste 2 milioane de hectare, până în 2027.
„Mai mult de atât, am venit cu forme de sprijin prin subvenții de la Uniunea Europeană. Și vă dau și un exemplu: în pomicultură, dar și în vegetal, subvenția în ecologic este de 590 euro pe hectar. Ne dorim foarte mult să creștem această suprafață, pentru că ne dorim ca și copiii și nepoții noștri să poată mânca produse sănătoase și ecologice. (…)
Ținta noastră până în 2027 este de peste 2 milioane de hectare (…) prin forme de sprijin, prin subvenții suplimentare date fermierilor care fac în ecologic. Ne dorim foarte mult să integrăm vegetalul cu zootehnia și mă bucur foarte mult că sectorul avicol a avut o creștere foarte mare la puiul ecologic și la ouăle ecologice în România”, a mai declarat Florin Barbu.
Ai putea citi și: România este pe locul 1 la cel mai bun pui din Europa. Florin Barbu: „Ajungem undeva la 180 de milioane de pui pe care îi vom exporta”