Cum se face recalcularea pensiilor din 1 septembrie 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat, joi, la România TV, cum pot pensionarii să își calculeze singuri majorarea.
„Pensionarii se uită la punctul G din decizie pe care le au și la acestea pot calcula punctele de stabilitate pe care le au.
Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat. Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării.
Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la România TV.
„Punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. În noua lege avem posibilitatea de a rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, este opțiunea fiecărui angajat.
Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani”, a mai declarat ministrul Muncii.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra.
Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv.
Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.
Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii”, a mai declarat ministrul, mai scrie romaniatv.net.
Formula de calcul a pensiei este următoarea: VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Puncte contributivitate – contribuția.