Nicolae Ciucă a discutat pe parcursul zilei de astăzi cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă. Așa cum arată informațiile relatate de antena3.ro, premierul a vorbit despre aderarea în spațiul Schengen, dar și despre necesitatea în regim de urgență de a spori producția de muniții pentru Ucraina.
Thierry Breton a făcut o vizită în România, pe parcursul zilei de astăzi, atunci când s-a întâlnit cu Nicolae Ciucă. Premierul și responsabilul pentru piața internă au discutat despre necesitatea urgentă de a mări producția de muniție pentru Ucraina și securitatea Uniunii Europene. Ciucă a confirmat că a găsit mai multe modalități prin care fiecare stat membru se poate implica pentru a întări capacitatea de apărare la nivel european.
„M-am bucurat să am prilejul unui dialog foarte bun, a fost un dialog constructiv în ceea ce privește consolidarea capacității de apărare din țara noastră și din UE, pentru că, așa cum am discutat, este vorba despre a găsi împreună modalitățile prin care fiecare stat membru să își aducă propria cotribuție la efortul care se face pentru întărirea capacității de apărare a UE”, declară premierul.
Ciucă menționează că a discutat cu responsabilul pentru piața internă inclusiv despre competitivitate și nivelul de ambiție al UE în privința tranziției verzi. Concret, premierul a discutat despre Centrul de competențe Cyber, care va fi deschis curând în Capitală, pe data de 9 mai. Mai mult decât atât, cei doi oficiali au avut în vedere modalitățile prin care ar putea sprijini în continuare Ucraina. În ceea ce privește spațiul Schengen, Ciucă a menționat că aderarea este importantă atât pentru statul român, cât și pentru ansamblul de măsuri care se implementează la nivel european.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Efectele menținerii României în afara Schengen. Transportatorii estimează costuri totale de 2.41 miliarde de euro
„Am avut pe agenda de discuții și toate detaliile legate de Centrul de competențe Cyber al UE, care foarte curând va fi deschis la București, pe data de 9 mai.
Au fost abordate subiecte legate de modul în care continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova și nu în ultimul rând, am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul Uniunii Europene.
Odată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul UE în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de sprijin a tuturor țărilor de pe Flancul Estic precum și a Ucrainei și Republicii Moldova”, completează premierul Ciucă.
S-au purtat discuții și despre faptul că România și-a îndeplinit obiectivele, în ceea ce privește alocarea a 2% din bugetul PIB pentru apărare. Premierul a confirmat că, pe parcursul acestui an, se va discuta despre ridicarea procentului la 2.5%, ceea ce înseamnă că statul român va avea un spectru mai larg pentru abordările care au fost de nelipsit atât pe agenda de lucru a UE, cât și a NATO.
„Am discutat despre faptul că România și-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost și sunt pe agenda de lucru atât a UE cât și a NATO”, afirmă Ciucă.