Nicolae Ciucă a declarat joi că a avut o discuţie cu preşedinţii de Consilii Judeţene, în care a prezentat o analiză a ceea ce s-a întâmplat în 2022, perspectiva 2023 dar şi elementele de actualitate legate de consecinţele cutremurelor din Turcia şi cele din zona Olteniei.
Premierul a afirmat că Guvernul şi-a asumat primul proiect guvernamental în care ”să pună cu adevărat în practică deciziile legate de întărirea, consolidarea infrastructurii, astfel încât să putem să avem conştiinţa că am făcut ceea ce trebuie, să rezistăm cât mai bine în faţa unor astfel de calamităţi”.
Despre controalele la firmele turceşti de construcţii, premierul a spus că astăzi va avea loc constituirea formală a comitetului interinstituţional şi odată ce va începe să funcţioneze, vor avea pe masă toate liniile de acţiune pe care şi le asumă.
”Va trebui să verificăm, dincolo de nereguli, pentru că aici nu este vorba de ceea ce se întâmplă, oricum firmele respective au fost introduse în lista de sancţiuni şi supuse prevederilor legale din Turcia. Pe mine mă interesează, şi pe noi trebuie să ne intereseze, dacă au construit în România şi acolo unde au construit să mergem să facem verificări şi să constatăm care este starea de rezistenţă a construcţiilor respective. Asta este ceea ce mă interesează în mod deosebit” a declarat premierul.
Întrebat dacă va merge în Gorj, premierul a arătat că toate datele legate de ceea ce trebuie să facă populaţia în astfel de situaţii au fost prezentate de către şeful DSU.
”Există site-ul ”Fii Pregătit”, ieri am luat decizia în şedinţa de Guvern ca până săptămâna viitoare să avem o hotărâre de guvern astfel încât fiecare instituţie publică să fie obligată să preia acest site şi să poată să fie accesibil într-o paleta cât mai largă de posibilităţi iar oamenii să poată să se informeze. Totodată, la nivelul DSU vor urma şi alte activităţi prin care populaţia să beneficieze de informaţii şi activităţi practice, cum să procedeze în caz de cutremur”, a mai spus el.
”Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia şi a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcţii în zona unde s-a produs cutremurul şi deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România şi în funcţie de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituţii în parte”, a spus premierul.
”Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor din construcţii să fie revizuite, să fie reverificate şi să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuşi să avem conştiinţa că am luate toate măsurile astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost pentru a doua zi consecutiv când în zonă are loc un cutremur cu magnitudine peste 5. Cutremurul a fost urmat de peste 100 de replici.
Cinci cutremure s-au înregistrat în zona Gorj, joi, în decurs de trei ore, cel mai puternic având magnitudine de 4,2.Primul cutremur s-a produs la ora 1,20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km.
Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine, 2,6, a avut loc la 2,14. După mai puţin de o oră, la 3.07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km. Un al cincilea cutremur s-a produs la 4.29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4.