Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, iar majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la uzinele Dacia de la Mioveni, a confirmat procentul care este departe de a acoperi media inflaţiei din acest an. ”
În ceea ce privește procentul am să continui să afirm că trebuie să se încadreze în posibilitățile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Dacia Mioveni.
Premierul a spus că mai întâi trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, care ar trebui să se întmple cât mai curând. Nicolae Ciucă afirma, recent, că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.
Partidele politice s-au întrecut în ultimele luni pe avansarea unor procente tot mai mari pentru majorarea pensiilor. Singurul care a rămas rezervat e premierul Nicolae Ciucă, în așteptarea tuturor datelor privind bugetul pe 2023.
În timp ce PSD a insistat cu procentul de 10%, fostul șef PNL, Florin Cîțu a afirmat că pensiile pot fi mărite cu 15%, iar prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a avansat procentul de 16%, susținând că în cazul în care social-democratul Adrian Căciu nu găsește resursele de finanțare, ar trebui să plece de la conducerea ministerului de Finanțe.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea. „Solicitarea mea către Executiv a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a adăugat şeful statului.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în coaliţie s-a stabilit clar că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile. El a mai arătat că este prima oară de la Revoluţie când bugetul va fi făcut pe programe, ceea ce reprezintă o dezvoltare şi a statului român dar şi a viitoarei Românii pe care ne-o dorim.
Marcel Ciolacu a declarat că, din punctul lui de vedere, salariile trebuie majorate de la 1 ianuarie, reprezentanţii IMM-urilor arătând că ar dori majorarea salariului minim dar nu de la 1 ianuarie 2023.
”Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene, este o bătălie pe forţa de muncă. Trăim cu toţii în Uniunea Europeană şi există o migraţie a forţei de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migraţia va continua către alte zone. Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forţă de muncă sau să căutăm soluţii nu neapărat adecvate pentru a menţine forţa de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, a spus preşedintele PSD.
Întrebat cu ce procent cresc pensiile, Marcel Ciolacu a spus: ”Important este că am hotărât foarte clar că vor creşte şi salariul minim pe economie, că vor creşte şi pensiile. Sunt ferm convins, după anumite discuţii – şi nu vă ascund faptul că, chiar dacă nu am avut acele celebre coaliţii, asta nu a însemnat că împreună cu prim-ministrul şi resposnsabilii din Ministerul de Finanţe noi nu am avut întâlniri şi nu am discutat şi despre execuţia bugetară de anul acesta, discutăm şi despre următoarea rectificare bugetară şi de viitorul buget. În acest moment, este prima oară de la Revoluţia când bugetul va fi făcut pe programe, cred că este o dezvoltare şi a statului român dar şi a viitoarei Românii pe care ne-o dorim. Câte procente sunt nu am stabilit încă în coaliţie, dar sunt ferm convins că vom stabili cât mai repede acest lucru.
Ministrul Muncii, Mariu Budăi anunţa că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.
”Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul.