Nicolae Ciucă a transmis astăzi, 8 mai, într-un mesaj adresat participanților la Congresul Pedagogic European AEDE, cu tema „Calitate și echitate în învățământul european”, că standardele învățământului românesc depind considerabil de calitatea profesorilor. Premierul României a punctat că imaginea învățământului depinde, în aceeași măsură, de capacitatea cadrelor didactice de a-și îndeplini responsabilitatea, informează stiripesurse.ro.
Nicolae Ciucă a afirmat la Congresul Pedagogic European AEDE, cu tema „Calitate și echitate în învățământul european”, că imaginea de ansamblu a învățământului românesc depinde atât de calitatea profesorilor, cât și de felul în care cadrele didactice se mobilizează să-și îndeplinească responsabilitatea. Din acest punct de vedere, liderul PNL a relatat că anul 2023 este unul de resetare în domeniul educației pentru România, tocmai pentru că sunt finalizate rând pe rând noi proiecte ale legilor Educației, care se află acum în dezbatere la Parlament.
„Pentru România, anul 2023 este un an de resetare în domeniul Educaţiei, Guvernul pe care îl conduc finalizând proiectele noilor legi ale Educaţiei, o transpunere a rezultatelor dezbaterilor ‘România educată’, proiecte care se află acum în dezbaterea Parlamentului.
Calitatea învăţământului este strâns legată de calitatea profesorilor şi de capacitatea lor de a-şi îndeplini responsabilităţile cu succes.
Cadrele didactice sunt farul care călăuzeşte spre viitor tânăra generaţie şi este de datoria statului să investească în formarea iniţială şi continuă a profesorilor, precum şi în instrumente de motivare şi sprijinirea acestora, cu atât mai mult în ceea ce îi priveşte pe profesorii debutanţi aflaţi la început de drum în cariera didactică”, a afirmat Ciucă.
Citește și despre: Românul care a creat lanțul de restaurante Spartan iese din industria HoReCa. Ștefan Mandachi are de gând să investească 2 milioane de euro în educație
Nicolae Ciucă a adăugat că Guvernul, alături de Parlament și președintele Iohannis, și-a asumat sarcina de a construi, adopta și implementa un pachet de reforme al legilor din educație, menit să ridice standardele de calitate ale școlii românești la cele regăsite la nivel european și internațional. Președintele PNL a menționat că își dorește ca profesorii să le fie alături în demararea acestui proces, dar mai ales, să contribuie la îmbunătățirea sistemului.
„În acest proces complex ne dorim ca profesorii, ca vector principal al politicilor educaţionale naţionale şi europene, să ne fie alături, să ne consilieze şi să contribuie prin expertiza lor nemijlocită la îmbunătăţirea şi extinderea în domenii conexe a întregului demers. Accesul la o educaţie inclusivă şi de calitate este un drept fundamental al fiecărui copil şi tânăr.
În acest sens, statul trebuie să investească în măsuri de sprijin a celor aflaţi în situaţii vulnerabile, astfel încât niciun tânăr să nu fie lăsat în urmă. Prin noua lege a învăţământului preuniversitar vom perfecta sistemul de acordare a burselor şcolare şi vom adopta finanţarea educaţiei de la bugetul de stat astfel încât să oferim mai multe resurse în comunităţile vulnerabile unde este nevoie de o mai mare aplecare, pentru a ne asigura că toţi copiii au parte de acces la o educaţie de calitate”, menționează Nicolae Ciucă.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: 1 milion de elevi ar putea beneficia de bursă. Ligia Deca: „Alocările se vor realiza din bugetul Ministerului Educației”