Nicolae Ciucă a declarat pe parcursul zilei de astăzi, fără să stea prea mult pe gânduri, că gaura de la buget este cauzată de marii contribuabili. Premierul face apel la aceștia să-și achite taxele, dar mai ales, le cere instituțiilor să colecteze veniturile necesare, relatează digi24.ro. Executivul a anunțat mai multe măsuri care urmează să fie implementate, tocmai pentru „o mai bună chibzuială” a banilor publici.
Nicolae Ciucă a afirmat pe parcursul zilei de astăzi că gaura de la buget există din cauza „marilor contribuabili”. Din acest punct de vedere, premierul face un apel la reprezentanți să-și achite datoriile la stat, dar mai ales, le cere instituțiilor responsabile să se angajeze în a colecta veniturile.
În continuare, Nicolae Ciucă a precizat că va identifica mai multe măsuri fiscale, prin care cheltuielile să fie mai bine chibzuite. Sursa citată relatează că Executivul are de gând să taie bunuri și servicii în valoare de peste 10 miliarde de lei, dar mai ales, și-a propus să înghețe salariile și angajările la stat.
„Am luat decizia ca la nivelul Guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile astfel încât să ne asigurăm că ne încadrăm în limitele de deficit. Vreau să dau câteva detalii. Toate aceste măsuri au survenit în momentul în care la finalul primului trimestru există un deficit în colectare.
Deficitul aparține marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabuili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.
Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF, cu șeful de la marii contribuabili, cu domnul Mișa, cu șeful de la Vamă, toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că e nevoie de o coordonare foarte bună între instituții.
Este o problemă a noastră, a guvernului, pe care o rezolvăm, și am vrut ca măsură de siguranță prin aceste măsuri pe care le vom aproba săptămâna viitoare să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit”, a declarat premierul.
Totodată, Executivul a precizat că măsurile de austeritate nu funcționează, așa cum s-a putut observa din economia din ultimii ani. Premierul a menționat că măsurile pe care urmează să le implementeze nu vor afecta investițiile sau anvelopa salarială, dar la fel de bine, nu vor fi introduse taxe și impozite noi.
„Am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă și nu funcționează pe măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod mai eficient.
Măsurile nu vor viza afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile, și nu vor fi introduse taxe și impozite noi.
Este o decizie pe care am luat-o la nivelul coaliției, pe care a anunțat-o și președintele României și care cred că trebuie să aducă liniștea”, a mai spus acesta.
În paralel, Adrian Câciu a relatat că ordonanța în ceea ce privește reducerea cheltuielilor va conduce la „crearea unui spațiu fiscal suplimentar”, și a ținut să menționeze că „nu va exista niciun fel de gaură la buget”. Ministrul Finanțelor a afirmat că, în acest an, reformele din PNRR vor elimina multe inechități.
„O să fie o ordonanță de măsuri fiscal bugetare. (…) Sunt elemente care trebuie să ajute pentru crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni pentru economie.
Cel mai important este să vedem unde putem face eficientizi iar pe spațiul fiscal creat să venim cu măsuri de sprijin.
Nu este vorba de austeritate, nu este vorba de măsuri care să reducă personal sau salarii. Dar, o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor elimina inechități. Măsurile le vom prezenta luni sau marți”, declară Câciu.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reducerea salariilor. De unde va tăia Guvernul ca să acopere gaura de 20 de miliarde de lei din buget