Nicolae Ciucă îl contrazice fără nuanţe pe Marcel Ciolacu în ceea ce priveşte majorarea haiducească a pensiilor de la 1 ianuarie 2023, cu bani mai mulţi în conturile celor cu venituri mici. Despre valoarea acestor creşteri, şeful Executivului a menţionat că vor face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%, iar măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor”, a declarat premierul la Parlament înainte de şedinţa Coaliţiei.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu reafirmă că susţine majorarea diferenţiată a pensiilor, în cadrul unui buget al pensiilor mai mare cu 15% comparativ cu cel actual. Liderul social-democrat a explicat că miniştrii Muncii şi Finanţelor Publice vor formula o propunere conform căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuţie, nu şi pentru partea considerată ”specială”.
Detalii despre viziunea lui Marcel Ciolacu în articolul Daily Business:
Întrebat cu cât ar urma să crească pensiile, Ciucă a spus: ”Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, despre categoriile care vor intra în plafonarea preţului energiei la 1 leu, în modificările care se vor aduce în Parlament la Ordonanţa 119 din energie, că este vorba despre familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă-canal, care asigură utilităţile publice. El a menţionat că nu au discutat despre aeroporturi.
”Este foarte limpede că tot cee ace am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă, se va aplica, este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să putem să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit pentru 1 leu”, a spus premierul la Parlament.
Întrebat care sunt categoriile care vor intra în preţul plafonat, Nicolae Ciucă a spus că este vorba de familile monoparentale sau cele care au maim ult de trei copii, bisericile, societăţile de apă-canal, care asigură utilităţile publice.
Despre introducerea în această categorie de plafonare şi a aeroporturilor şi a medicilor de familie, premierul Ciucă a spus că nu au discutat despre aeroporturi. ”Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022 nu la anul trecut, pentru că a fost o problem legată de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe perioada pandemiei”, a mai spus premierul, despre modul în care se va face calculul.
Premierul a fost întrebat despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, aşa cum apare în forma ordonanţei adoptate de Executiv, deşi în declaraţiile sale afirmase că măsurile vor fi pe un an de zile. Şeful Executivului a arătat că ”este o decizie pe care au convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”. ”Iniţial am afirmat că ne dorim pentru un an, pentru că aşa a fost stabilit în ordonanţele pe care le produsese săptămânile trecute”, a mai spus el.
Nicolae Ciucă s-a referit şi la situaţiile în care facturile vin cu întârziere de câteva luni. ”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a spus el. Întrebat dacă o factură întârzie 5 lui ea poate să fie eşalonată pe 5 luni, premierul a răspuns: ”Total de acord, de altfel mi se pare normal”.