Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Republicii Coreea Rim Kap-Soo. Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea consolidării relațiilor bilaterale economice și a altor colaborări de ordin științific sau cultural. Liderul PNL a precizat că există companii sud-coreene interesate să investească în construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, informează economedia.ro.
Nicolae Ciucă a confirmat că există companii sud-coreene interesate să investească în construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
„Am avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Coreea, Excelenţa Sa domnul Rim Kap-Soo, cu care am discutat despre posibilitatea aprofundării relaţiilor economice şi a altor colaborări de ordin cultural sau ştiinţific dintre ţările noastre. Interesul companiilor sud-coreene se îndreaptă, în principal, către construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi către proiectul reabilitării primelor două”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Citește și despre următorul subiect: Ministerul Economiei oferă 200.000 euro pentru aceste proiecte de investiții. Procedura de aplicare a fost publicată în Monitorul Oficial
Președintele Senatului a adăugat că a fost semnat deja un contract între Nuclearelectrica și compania sud-coreeană KNHP pentru construirea unui centru de prelucrare a apelor reziduale de la Cernavodă.
„În acest domeniu, în luna iunie a acestui an a fost semnat un contract între Nuclearelectrica şi compania sud-coreeană KNPH pentru construirea unui centru de prelucrare a apelor reziduale ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă.
De asemenea, partea asiatică şi-a manifestat interesul pentru dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR)”, a explicat Ciucă.
Președintele PNL a precizat că întărirea cooperării cu Coreea de Sud se întâmplă în cadrul Parteneriatului Strategic pe care România îl are de 15 ani cu această ţară. Nicolae Ciucă este de părere că acesta este cadrul în care statul român poate amplifica relațiile comerciale și culturale.
„Acesta este cadrul în care putem amplifica relaţiile comerciale, culturale şi putem face schimburi tehnologice şi de experienţă. În domeniul transporturilor, partea sud-coreeană este interesată de o colaborare între porturile Constanţa şi Busan.
Avem nevoie de experienţa autorităţilor sud-coreene în domeniul logisticii şi administrării portuare, pentru a mări capacitatea şi rapiditatea fluxului mărfurilor în portul Constanţa. Acest demers este atât de necesar în contextul sprijinirii Ucrainei în tranzitul cerealelor, dar şi în mărirea capacităţii României de export pe cale maritimă”, a conchis Ciucă.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Economiei aduce vești bune. Sunt anunțate 3 programe pentru a sprijini investițiile din România. „Vom merge prin bănci”