Nicolae Ciucă confirmă din nou că România este o ţară cu risc seismic. Premierul susține că autoritățile trebuie să ia decizii urgente pentru instrumentalizarea procedurii prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii. De altfel, este nevoie de reglementarea responsabilității atunci când vine vorba despre structura de rezistență, mai susține oficialul.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că România este o ţară cu risc seismic şi va trebui să „instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii, în construcţii şi să reglementăm partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a celor care sunt implicaţi în realizarea acestor construcţii”.
Premierul a solicitat, în regim de urgență, monitorizarea şi coordonarea transpunerii în practică a tuturor acestor decizii care se iau la nivelul Guvernului, şi să existe o cooperare cu autorităţile locale astfel încât ”să înţeleagă toată lumea că aici nu discutăm despre a duce responsabilitatea de la nivel central la nivel local şi invers, ci este o responsabilitate comună pentru tot ceea ce înseamnă o infrastructură consolidată şi asigurată pentru risc seismic”.
„România este o ţară cu risc seismic, am avut discuţii şi cu specialişti în domeniu, ca atare cred că foarte curând (..) va trebui să instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii de specialitate în construcţii şi de asemenea să reglementăm partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a celor care sunt implicaţi în realizarea acestor construcţii”, a spus premierul.
Amintim că în decurs de o săptămână, în județul Gorj au avut loc peste 900 replici ale cutremurului de pe 13 februarie. Cele mai multe au avut însă magnitudini foarte mici, dar frecvența acestora se menține medie.
„La Gorj, vă rog să continuăm să monitorizăm modul în care se folosesc fondurile, pentru că am alocat de la fondul de rezervă bani, continuăm să alocăm bani pentru că au mai fost identificate clădiri publice care necesită să fie reparate. Toate aceste sume vor trebui cheltuite aşa cum se cuvine, astfel încât să avem garanţia că nu repetăm greşelile din trecut”, a mai cerut şeful Executivului în şedinţă.