Premierul Nicolae Ciucă, care a mers la Paris pentru a depune un memorandum privind accederea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a catalogat acest pas drept „finalizarea unui proces semnificativ de modernizare”, după aderarea la NATO şi integrarea în UE, informează Agerpres.
Premierul României și-a declarat dezaprobarea față de respingerea României din Schengen, decizie pe care a catalogat-o ca una nedreaptă
„Este o situaţie dificilă pentru noi, pe care am recepţionat-o fără să ne fi aşteptat şi, în continuare, considerăm că decizia de a nu fi fost acceptaţi în spaţiul Schengen a fost o decizie nedreaptă faţă de demersurile şi eforturile care au fost făcute de către cetăţenii români şi de către autorităţile române,” a spus Ciucă
Ciucă a spus că autoritățile române vor continua demersurile pe cale diplomatică în acest sens, dar, pe de altă parte, respectă decizia românilor de a boicota companiile austriece
„Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziţionăm faţă de autorităţile austriece, o facem pe cale diplomatică şi pe relaţia oficială, fără niciun fel de alte aspecte care să lase loc de interpretare, iar în ceea ce priveşte decizia pe care o ia fiecare cetăţean în parte, este o decizie pe care o respectăm, fără să avem un comportament, o atitudine de a încuraja într-un fel sau altul poziţionarea faţă de o companie sau alta care aparţin statului austriac”, a arătat Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută la Paris
Întrebat dacă există o decizie în privinţa companiilor de stat, în condiţiile în care o parte dintre acestea şi-au mutat conturile de la o bancă austriacă, premierul a negat o astfel de variantă.
„Nu există o regulă, o decizie la nivelul companiilor de stat în acest sens”, a spus Ciucă.
Pe de altă parte, întrebat dacă intenţionează să îşi mute sau închidă contul pe care îl are la o bancă cu capital austriac, prim-ministrul a replicat că pentru o astfel de operaţiune ar avea nevoie de timp.
„Ca să fac această operaţiune, trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum n-am avut timp să ajung nici acasă”, a afirmat oficialul român.
Întrebat în continuare dacă va merge totuşi la bancă, a răspuns: „Voi lua o decizie în acest sens„.
Nicolae Ciucă a mai precizat că România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen şi că autorităţile vor face demersuri pentru a atinge acest obiectiv în 2023, aşa cum a precizat şi preşedintele Klaus Iohannis.
„Am anunţat încă din prima seară că decizia de a vota împotriva aderării la spaţiul Schengen ne determină să ne mobilizăm mai bine, astfel încât să putem să îndeplinim acest obiectiv naţional. Este un demers pe care îl vom continua. România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen. Vom continua să discutăm cu toţi partenerii noştri din UE, lucru care, de altfel, s-a şi realizat. Am văzut cu toţii susţinerea pe care ţara noastră a avut-o în Parlamentul European. (…) Dacă domnul preşedinte a anunţat că există această posibilitate pentru anul 2023, nouă nu ne rămâne la nivel guvernamental decât să continuăm şi să intensificăm demersurile pentru a ne atinge acest deziderat”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă, care a mers la Paris pentru a depune un memorandum privind accederea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a catalogat acest pas drept „finalizarea unui proces semnificativ de modernizare”, după aderarea la NATO şi integrarea în UE, informează Agerpres.
„Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă”, a declarat Nicolae Ciucă, care a luat parte, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor.
Precursoarea OCDE a fost înfiinţată în 1948 pentru implementarea planului Marshall în Europa. Organizaţia a devenit, începând cu 1960, un forum dedicat cooperării şi dezvoltarii economice între state, axându-se pe schimbul de date şi strategii comune. Majoritatea celor 38 de state membre au economii puternic dezvoltate.
În discursul său la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor, Nicolae Ciucă a vorbit despre digitalizare, ca strategie economică în România.