În cadrul întâlnirii s-au analizat rezervele de gaze naturale pe care România le mai are, stadiul în care se află proiectele de investiții legate de creșterea capacității de stocare și producție, dar și pregătirea stocurilor necesare perioadei următoare. În momentul de față, gradul de umplere al depozitelor este de 49.5 % din totalul capacității, scrie economedia.ro.
Acest lucru asigură cantitatea necesară populației și economiei României, chiar dacă vremea se va înrăutăți în viitorul apropiat, spune Guvernul. Țara noastră poate depozita peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale care să ajungă atât pentru finalul acestei ierni, cât și pentru iarna 2023 – 2024, cantitate mai mult decât suficientă chiar și dacă nevoia de consum intern va crește.
”Ceea ce avem astăzi în depozite asigură necesarul de consum pentru perioada următoare. Pregătim deja resursele pentru iarna 2023-2024, dar și soluțiile pentru suplimentarea cantității de energie de care România va avea nevoie în următorii ani pentru a asigura necesarul unei economii în continuă dezvoltare.
Acordurile de colaborare stabilite cu partenerii externi pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz și investițiile consistente în domeniu reprezintă pentru România soluția de consolidare a securității energetice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Au fost analizate, în cadrul reuniunii Grupului de Lucru, mai multe soluții care să ducă la creșterea capacității de producție de energie, majorarea capacității de depozitare și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. S-a punctat, în mod special, pregătirea proiectelor de investiții care vor fi finanțate prin Fondul de Modernizare, dar și prin intermediul Inițiativei celor 3 Mări, pe care țara noastră le folosește pentru a-și atinge obiectivul de securitate energetică.
Au participat, în cadrul reuniunii GLISE, ministrul Energiei -Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului – Marian Neacșu, directorul general al Transgaz – Ion Sterian, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului – George Agafiței, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul energiei.
Cu puțin timp în urmă, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a tras un semnal de alarmă către Uniunea Europeană şi guvernele europene cu privire la “excesul de încredere” după ce au depăşit această iarnă fără mari probleme în privinţa aprovizionării cu energie şi a declarat că următoarea iarnă poate fi “şi mai complicată”.
Te-ar mai putea interesa și: Aceste două categorii de șoferi rămân fără carnet. Vor mai putea conduce doar 15 zile