Nicolae Ciucă a afirmat pe parcursul zilei de astăzi, 5 mai, că impozitarea progresivă a pensiilor și salariilor este imposibilă, informează stiripesurse.ro. Așa cum arată primele informații, premierul României a precizat că, pentru ca această soluție să fie aplicată, este nevoie de mai multă digitalizare la Ministerul Finanțelor.
Nicolae Ciucă a declarat în decursul zilei de astăzi că impozitarea progresivă a pensiilor și salariilor este imposibilă, având în vedere că, la ora actuală, toate cifrele „sunt ținute cu creionul în registre”. Din acest punct de vedere, premierul României a menționat că, pentru ca măsura să fie implementată, este nevoie de mai multă modernizare și digitalizare la Ministerul de Finanțe.
„Impozitarea progresivă e o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă în momentul în care putem să determinăm venitul global.
Așa cum azi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”, spune Nicolae Ciucă.
În paralel, Adrian Câciu susținea că instituțiile financiare recomandă României să aplice impozitarea progresivă într-o perioadă medie de timp, mai exact, în 3 – 5 ani. Ministrul Finanțelor a menționat că va exista o dezbatere despre această măsură, însă la ora actuală, nu se poate vorbi despre implementarea ei.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Nicolae Ciucă revine la subiectul vedetă, tăierea salariilor „Astea sunt chestiunile pe care le-am văzut necesare”
„Vom avea această dezbatere (despre introducerea impozitării progresive – n.r.). Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere.
Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă dacă ar fi agreată de coaliție. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă”, spune Adrian Câciu.
Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a confirmat că nu se va renunța la cota unică de impozitare. Reprezentantul afirmă că este un instrument important pentru țară, dar mai mult decât atât, este cea mai prietenoasă formulă fiscală, atât pentru cetățeni, cât și pentru firmele din România.
„Nu se pune problema renunțării la cota unică, pentru că PNL este cel care a introdus-o și care o susține în continuare.
Cota unică a fost un instrument și este în continuare care a funcționat, a funcționat în realitate, în economie, acolo unde contează, este cea mai prietenoasă formulă fiscală, dacă putem să spunem așa, atât pentru cetățeni, cât și pentru firme.
Colectarea unei cote mai mici și unice la nivel de economie a adus mult mai mulți bani la buget decât această impozitare progresivă”, afirmă Ionuț Stroe.
Citește și: Oficial! Calendarul rotativei guvernamentale a fost pus la punct. Când va pleca Nicolae Ciucă din Guvern