- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă vorbește despre pensiile militarilor. Ce schimbări vor avea loc

20 Sep, 15:00 • Ene Andrei
Nicolae Ciucă ia apărarea militarilor și vorbește despre ce măsuri trebuie să ia Guvernul pentru a nu mai exista nedreptăți în sistemul de pensii militare, într-un interviu televizat. Acesta a abordat propunerea legislativă recentă a parlamentarilor PNL cu privire la rezolvarea problemelor din sistemul de pensii militare.
Nicolae Ciucă vorbește despre pensiile militarilor. Ce schimbări vor avea loc

Nicolae Ciucă a vorbit ieri despre pensiile militarilor și despre ce măsuri trebuie luate pentru a se elimina inechitățile din sistemul actual de pensii, în cadrul unui interviu la Realitatea TV.

Ce au declarat Nicolae Ciucă și liderii PNL?

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat a creat inechitate între cei care s-au pensionat înainte și cei care s-au pensionat după. În plus, acesta mai vorbește despre discrepanța dintre cei care au trecut în rezervă și cei care urmează să o facă, subliniind că gradul militar rămâne un drept personal pe durata vieții unui ofițer sau subofițer.

Citește și : Centralele la bloc vor fi demontate! Anunț la conducerea Bucureștiului: „Interzicerea e o variantă foarte bună”

Fostul premier a discutat problema cu Marcel Ciolacu, care i-a promis că această problemă va fi rezolvată : „Am înțeles rațiunea lui Marcel Ciolacu și mi-a promis că va face ceva ca să elimine aceste inechități. E obligatoriu să rezolvăm”. Ciucă menționează că există deja un proiect peste care se va interveni pentru a se adopta o soluție corectă, până săptămâna viitoare.

La Senat a fost depusă de către parlamentarii PNL o propunere legislativă, și se solicită să fie dezbătută în procedură de urgență. Senatorul Nicoleta Pauliuc a menționat, referitor la această propunere, că vor fi recalculate toate pensiile militarilor conform evoluțiilor soldei de grad și soldei de funcție.

Ce vizează propunerea

Propunerea menționează că actualizarea trebuie să se raporteze la media soldelor de funcție sau a salariilor de funcție „îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”. În plus, casele de pensii vor trebui să actualizeze în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, pensiile aflate în plată.

Citește și : Magazinele Lidl, Mega Image, Auchan şi Profi se închid! S-a pus lacătul pe uși. Iată lista

Prevederile proiectului de lege nu se vor aplica pensionarilor militari care sunt membri ai Guvernului, secretari de stat, subsecretari de stat sau funcții asimilate acestora sau parlamentarilor.

Inițiatorii invocă în motivația legii numeroasele dosare care se află în acest moment pe rolul instanțelor care se referă la tratamentul discriminatoriu care este aplicat pensionarilor militari, nemulțumiți de pensiile lor.