- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă vrea o discuție cu Vladimir Putin. Liderul PNL a anunțat ce va vorbi cu liderul de la Kremlin

25 Sep, 19:01 • Ene Andrei
Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat din partea partidului la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, a dezvăluit ce ar vorbi cu Vladimir Putin dacă ar fi ales președinte. În plus, a abordat și subiecte mai sensibile pentru români, precum problema tezaurului României confiscat la Moscova.
Nicolae Ciucă vrea o discuție cu Vladimir Putin. Liderul PNL a anunțat ce va vorbi cu liderul de la Kremlin

Nicolae Ciucă a abordat subiectul politicii externe pe care o va avea în cazul în care va deveni președintele României după alegerile din noiembrie, anul acesta. În plus, a vorbit despre o problemă istorică dintre România și Federația Rusă : problema tezaurului.

Ce a declarat Nicolae Ciucă

Întrebat în cadrul emisiunii televizate „Tu Decizi”, format al postului Realitatea, în legătură cu politica externă pe care ar avea-o față de Federația Rusă agresoare, președintele PNL a declarat care va fi abordarea sa. El a precizat că nu poate exista o relație cu Vladimir Putin și nici măcar un dialog.

„În primul rând în momentul de față nu cred că există această cale deschisă spre un dialog cu Vladimir Putin. La nivelul acesta se pregătesc toate aceste întâlniri și există la nivelul Ministerului de Externe a tuturor structurilor care sunt implicate în pregătirea unei astfel de vizite dosarele de țară și tot ceea ce reprezintă relația bilaterală și desigur componenta complementară de context.”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a mai adăugat că este ferm atașat principiilor democratice și că nu va avea nicio relație cu liderii care vor afișa comportamente autocratice. În plus, dacă ar vorbi cu Vladimir Putin, Ciucă declară că ar aborda imediat problema tezaurului româniei.

„Eu cred că nu numai în relația cu Vladimir Putin ci cu orice lider care are un astfel de comportament ieșit totalmente din principiile și valorile democrației cu toți liderii autocrați, dialogul trebuie să fie cât mai scurt și îndreptat către acele valori pe care noi le apărăm și de asemenea indiferent de cel cu care avem întâlnirea trebuie să ne protejăm, să ne apărăm interesele noastre naționale și să putem să valorificăm la maxim relațiile bilaterale. Dar pentru că ați vorbit de Vladimir Putin, primul lucru de la care aș porni ar fi recuperarea tezaurului României”, a precizat președintele PNL.

Cum ar recupera președintele PNL tezaurul României

Ciucă a fost foarte ferm în declarațiile sale, precizând că primul lucru pe care l-ar discuta vreodată cu președintele Putin este problematica tezaurului. El a spus că sunt zeci de tone de aur confiscate de înaintașii Federației Ruse și că țara noastră trebuie să lupte până la capăt pentru a-l recupera.

„Primul lucru de la care aș porni – recuperarea tezaurului României. Vorbim de zecile de tone de aur care se află acolo. Este avuția noastră, tezaurul nostru și trebuie să luptăm și să credem până la capăt că ni-l recuperăm.”, își încheie afirmația Ciucă.