Primarii de sector au depus, de la începutul anului 2022 până în prezent, un număr 6.878 de solicitări pentru „intervenţii asupra vegetaţiei dendrologice”, indiferent de tipul de proprietate pe care se află, dar multe dintre acestea au rămas fără răspuns din partea instituției condusă de Nicușor Dan, informează G4Media.ro
Sectorul 1 a depus 1.371de cereri, Sectorul 2 a înaintat cele mai multe cereri, 1.843, Sectorul 3 – 822, Sectorul 4 – 1.034, Sectorul 5 – 835, iar Sectorul 6 un număr de 973 de cereri.
Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2, a avertizat asupra acestui fapt într-o postare pe Facebook:
„Ne cad copacii în cap! Deja a devenit o problemă de siguranță pentru locuitorii din București. În nenumărate rânduri am cerut primarului general să proceseze aceste cereri și să găsească o soluție. Deocamdată primim doar promisiuni. E o situație urgentă. Pe măsură ce intrăm în sezonul rece riscul unor prăbușiri de copaci crește considerabil,” i-a reproșat edilul Sectorului 2 lui Nicușor.
Ca răspuns, Primarului General al Capitalei, Nicuşor Dan, dă vina pe volumul mare de muncă al Direcţiei de Mediu și pe faptul că administratorii legali ai spațiilor verzi nu au făcut decât să direcționeze solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare, îngreunând procesul de avizare.
„Ani de zile s-a toaletat în exces și în consecință mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu. Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administrație, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă și atentă a fiecărei solicitări. Pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public, sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și completări ale documentației ce stă la baza avizului. Cantitatea de muncă în Direcția de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori.”
„Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajații lor, care sunt mult mai mulți decât funcționarii Primăriei. Aceste operațiuni necesită timp, iar procesul a fost îngreunat și de faptul că administratorii legali ai spațiilor verzi ale municipiului București doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația dendrologică sesizată necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare.”, a transmis Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.
Arborii vechi din București sunt o problemă constantă pentru locuitorii urbei, întrucât după orice furtună, oricât de mică, au existat pagube materiale provocate de copacii căzuți. Numai ultimul vânt puternic care a avut loc duminica trecută în Bucureşti a dus la prăbușirea a 89 de arbori şi avarierea a 45 de maşini.
Te-ar putea interesa și: Semaforizarea inteligentă, metoda cu care Nicușor vrea să rezolve problema traficului în Capitală costă enorm! Doar studiul de fezabilitate depășește 3,5 milioane de lei!
Chiar dacă instituția condusă de Nicușor Dan a achiziționat în anul 2018 două tomografe de arbori, pentru care a plătit 150.000 de lei, cele două aparate au fost folosite până acum doar în cazul a opt copaci bolnavi, a informat Primaria Capitalei într-un răspuns pentru G4Media.ro