Primarul general Nicușor Dan, cunoscut pentru opoziția sa vehementă față de dezvoltările imobiliare în Capitală, a aprobat defrișarea unui parc întreg în zona protejată Calea Victoriei. Zeci de copaci, inclusiv un nuc protejat de lege, au fost tăiați pentru a face loc unui nou corp de clădire al Academiei Române. Deși planurile urbanistice zonale (PUZ) interziceau afectarea vegetației, Nicușor Dan a semnat personal, atât autorizația de construire, cât și avizul de defrișare, potrivit cetateanul.net.
Te-ar mai putea interesa și: Nicușor Dan avertizează: „Situaţia financiară actuală a României este similară cu cea pe care am găsit-o în 2020 la Primărie, cu conturi blocate şi datorii colosale”
foto: Avizul de defrișare semnat de Nicușor Dan
În contrast cu această decizie, primarul a blocat anterior proiecte publice și private sub pretextul protejării spațiilor verzi, chiar și atunci când acestea erau terenuri betonate sau nefolosite.
foto: Terenul viran al Facultății de Drept
Printre exemple:
Spitalul Universitar – Primarul a refuzat extinderea, susținând că parcarea și platforma betonată ar fi spațiu verde. Managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu, a criticat dur această decizie, acuzând primarul de încăpățânare absurdă și refuz de dialog.
„M-am poticnit la Primăria Capitalei, pentru că inițial a fost un refuz de a elibera un certificat de urbanism, ceea ce e contrar legii. Certificatul de urbanism trebuia eliberat, după care a existat un certificat de urbanism pe care dl. primar nu l-a mai recunoscut, ceea ce mi s-a părut halucinant pentru un conducător de instituție publică.
A fost o idee fixă, în care lucrurile stăteau cam așa: în fața spitalului este un parc, o zonă verde protejată (n.r. – susținea Primăria Capitalei la acea vreme) iar eu mă uitam siderat la conducătorul orașului și mă întrebam: „Omul ăsta a fost să vadă?”. Eu spuneam că sunt două parcări, nu e un parc, nu e o zonă verde protejată, parcări autorizate de Primăria Generală a Capitalei în 2004”, declara managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu.
Facultatea de Drept –
Primăria a fost obligată de instanță să autorizeze construirea unei clădiri pe un teren viran, dar Nicușor Dan a refuzat, preferând să plătească penalități de milioane de euro din banii bucureștenilor.
Spitalul Sanador – Edilul a blocat extinderea unei secții de oncologie, deși instanța l-a obligat să emită autorizația.
Strada Valea Largă – Proiectul de lărgire a fost întârziat peste un an pentru că Nicușor Dan a refuzat să semneze avizul de defrișare a câtorva arbori. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, l-a acuzat public că sabotează dezvoltarea orașului.
„Cât timp să mai pierdem aiurea domnule Primar General, cât? V-am cerut public (deoarece refuzați orice altă formă de comunicare – instituțională sau privată) să eliberați, respectând legea, avizul de defrișare pentru a putea continua lucrările la drumul expres Valea Largă. Revin iarăși, public, să vă cer să RESPECTAȚI LEGEA, să emiteți avizul! Ați promis public, că până pe data de 22 mai veți emite avizul. Încă o minciună, dintr-un lung șir, dar de data acesta ați mințit public.
Nu pot să îmi dau seama cu ce ne confruntăm. Să fie bătaie de joc la adresa bucureștenilor din Prelungirea Ghencea în special și a locuitorilor din Sectorul 6 în general? Să fie ceva personal cu mine, mă sabotați, deși v-am protejat mandatul și v-am câștigat cel puțin un an de liniște când eram Președintele PNL București? Să fie doar nepăsare și indolență?
Să fie neputință? Orice ar fi, modul la care vă raportați la locuitorii Sectorului 6 NU vă face cinste. (…) Eu vreau un simplu aviz. Și tac. Nu e pentru mine, nu este pentru un capriciu de-al meu: este pentru un proiect public, un proiect extrem de necesar a cărei finanțare și execuție o puneți în pericol!”, este mesajul primarului Ciprian Ciucu pentru Nicușor Dan.
Copaci căzuți în timpul furtunilor
– Mii de cereri pentru toaletarea sau defrișarea copacilor periculoși au fost ignorate de primarul general, ceea ce a dus la pagube grave. Edilii de sector, inclusiv Piedone (Sector 5) și Radu Mihaiu (Sector 2), au criticat lipsa de reacție, avertizând că siguranța oamenilor este pusă în pericol.
„Domnule Primar General, vă anunț că în sufletele multor cetățeni din Sectorul 5… e amar și suspin. Iar de aseară, când mama natură ne-a mai certat cu încă o furtună, supărarea e și mai multă prin unele case. Că mulți arbori bătrâni, domnule primar, și-au pierdut crengi în furtuna de aseară, ori au fost rupți și trântiți la asfalt.
Și-au făcut pagube multe… Destui au lovit mașini, garduri și multe alte obiecte de mobilier stradal. Mai toți arborii afectați de furtuna de aseară, domnule primar, aveau depuse cereri la instituția dumneavoastră pentru toaletare sau defrișare. Dar… instituția dumneavoastră, domnule primar, i-a ignorat si pe ei și pe noi! De ce așa? De ce, domnule primar?
Știti, domnule Primar General, că Administrația Sectorului 5 are depuse la instituția dumneavoastră peste 7.000 (șapte mii) de cereri de toaletare sau defrișare? Știți ca niciuna n-a fost avizata? Niciuna…”, i-a transmis Piedone lui Nicușor Dan.
Te-ar mai putea interesa și: Sondaj Sociopol: Peste 70% dintre locuitorii Bucureștiului sunt dezamăgiți de prestația lui Nicușor Dan