- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan, adevărul despre corupția în domeniul imobiliar. Primarul Capitalei afirmă că există „un întreg ecosistem pe zona imobiliară în care autoritatea nu funcţionează”

12 Mar, 08:16 • Lupu Alexandra
Nicușor Dan face dezvăluiri incredibile despre corupția din domeniul imobiliar. Primarul general al Capitalei afirmă că unii dezvoltatori au conexiuni în lumea politică, ba mai mult, că există „un întreg ecosistem pe zona imobiliară în care autoritatea nu funcţionează”.
Nicușor Dan, adevărul despre corupția în domeniul imobiliar. Primarul Capitalei afirmă că există „un întreg ecosistem pe zona imobiliară în care autoritatea nu funcţionează”

Primarul general al Capitalei spune adevărul despre corupția din domeniul imobiliar. Nicușor Dan afirmă că mulți dintre dezvoltatori au conexiuni în lumea politică, arată stiripesurse.ro. Tot acesta a vorbit despre perioada 2017 – 2020, atunci când un număr de metri pătrați construibili s-au dat în plus, a căror miză era de zeci de milioane.

Nicușor Dan vorbește despre corupția din domeniul imobiliar

Primarul general al Capitalei a făcut dezvăluiri incredibile pe parcursul zilei de sâmbătă, despre ceea ce se întâmplă pe piața imobiliară. Dan afirmă că în acest domeniu ar exista mulți dezvoltatori care au conexiuni politice, motiv pentru care, autoritatea nu ar funcționa în anumite ecosisteme, precum primăriile, Parchetul și Inspectoratul de Stat în Construcții. Acesta a făcut referire un proprietar, care a demolat un bloc cu 5 etaje, în intersecția Ștefan cel Mare cu Dorobanți, fără a avea autorizație. Dan a precizat că a depus o plângere penală în această situație.

„Proprietarul a demolat un bloc cu cinci etaje. Şi am făcut plângere penală la câteva zile de la incidentul ăsta. În orice ţară normală, un om care face asta e în puşcărie a doua zi. Nu se pune problema să demolezi fără autorizaţie un bloc”, spune primarul general.

Dan a confirmat în continuare că jumătate dintre procesele inițiate din cauza autorizațiilor nelegale din piața imobiliară sunt pierdute în instanță. Primarul general a precizat că face referire la cele emise de Primăria Capitalei, afirmând că este un fenomen de corupție în acest segment, având în vedere că 50% dintre acte sunt nelegale.

Citește și: Nicușor Dan a anunțat că alegerile locale vor fi într-un singur tur

„Pe autorizaţiile de construire emise de fosta administraţie, care sunt contestate de vecini, că nimeni nu are timp să le verifice pe toate, sunt vreo 200 care sunt contestate în instanţe, unul din două e pierdut, în sensul că instanţa constată că autorizaţia e nelegală. Deci o incidenţă de 50% autorizaţii de construire nelegală.

Eu vorbesc de cele care sunt emise de Primăria Capitalei, doar de Primăria Capitalei. Până la urmă este un fenomen de corupţie, sigur”, spune Nicușor Dan.

Primarul general a vorbit inclusiv despre acei metri pătrați construibili care s-au dat în plus între 2017 și 2020, a căror miză era de zeci de milioane. Dan a precizat că a depus o plângere penală la DNA în 2019 în această direcție. Primarul Capitalei afirmă că, din 6 PUZ-uri, 4 sunt anulate definitiv în instanță.

Nicușor Dan spune adevărul despre corupția din piața imobiliară
Nicușor Dan spune adevărul despre corupția din piața imobiliară

„Înmulţiţi astea cu câteva sute de euro pe metru pătrat şi o să vedeţi care este miza şi aceste PUZ-uri de sector, noi am spus din 2018 că sunt nelegale. În 2019 am făcut plângere penală la DNA pentru PUZ Sector 3 şi nu s-a soluţionat încă”, spune Dan.

Edilul a fost întrebat despre plângerile dezvoltatorilor imobiliari, care susțin că orașul este blocat. Dan a explicat că legea prevede clar care este capacitatea de construcție și câte lucrări se pot face în piața imobiliară.

„Dumneavoastră, dacă aveţi 500 metri cumpăraţi, ştiţi, vă uitaţi în Regulamentul ăla şi ştiţi cât aveţi voie să construiţi, parter şi două etaje de exemplu, dacă staţi într-o zonă de case”, a declarat Nicuşor Dan.

„În consecinţă, vedem cartiere întregi care n-au şcoli şi grădiniţe (…) Ăsta este fenomenul, nu mai vorbesc de ordinul 1000 – 2000 de hectare de spaţii verzi care erau prevăzute ca spaţii verzi şi care au dispărut şi care au fost înlocuite de construcţie, ăsta este fenomenul. (…) Evident că nu avem proba că nişte bani s-au dus dintr-un buzunar în altul, da, evident că este un fenomen de corupţie din moment ce documentaţia aia s-a aprobat”, precizează Dan.

Vezi și: După 7 ani de așteptare, se continuă proiectul de la patinoarul artificial „Mihai Flamaropol”. Nicușor Dan: „Până în 2019 a fost executată aproximativ 26% din întreaga lucrare”

Urmărește Daily Business pe Google News