Miercuri, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că 8.000 de clădiri din București urmează să fie supuse unei evaluări preliminare privind riscul seismic. În funcție de aceste evaluări, unele dintre aceste clădiri vor fi selectate pentru expertizare și consolidare ulterioară, transmite News.ro.
După cum explică primarul Nicușor Dan, vor trece printr-o procedură numită evaluare vizuală rapidă. Acest concept nou, introdus de lege în 2022 și detaliat prin hotărârea de Guvern din 2023, vizează identificarea rapidă a clădirilor din București care îndeplinesc anumite criterii de înălțime și vechime pentru a fi supuse unei evaluări preliminare. Scopul este de a identifica prioritățile și necesitățile de finanțare pentru expertizarea și consolidarea ulterioară a acestor clădiri, în vederea elaborării unui plan de acțiune pe termen lung.
„Începe astăzi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti. În lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023.
Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza şi consolidarea propriu-zise, ca să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo”, a declarat Nicușor Dan.
Te-ar putea interesa și: Metroul, blocat între Primăria Generală și Ministerul Transporturilor. În ce condiții vrea Nicușor Dan să îl preia în administrarea Bucureștiului
Nicușor Dan: 8.000 de clădiri vor fi evaluate
„Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că trebuie, conform legii, să le evaluăm preliminar şi să vedem, în funcţie de asta, la care dintre ele vom face expertiza propriu-zisă. Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot. În funcţie de el, o să vedem care sunt dificultăţile pe care le găsim pe parcurs şi să continuăm pentru restul imobilelor din Bucureşti”, a adăugat Nicușor Dan.
Nicușor Dan explică că procesul constă în trei etape distincte: evaluarea preliminară, expertizarea și consolidarea efectivă a clădirilor. Gradele de risc seismic sunt atribuite în urma expertizei. Evaluarea preliminară are rolul de a stabili ordinea în care se va realiza expertizarea ulterioară, astfel încât să se poată prioritiza clădirile în funcție de gradul lor de vulnerabilitate seismică.